LGL, STA, 3. 10. 2013

Ajda Rooss nova umetniška vodja LGL

Ajda Rooss je nova umetniška vodja Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL). Umetniško vodenje je prevzela s septembrom, po odhodu Jere Ivanc. Roossova, ki je leta 2011 postala umetniška vodja festivala Lutke, je kot strokovna svetovalka za področje lutkarstva z Ivančevo sodelovala tudi pri pripravi zadnjih dveh sezon v LGL, so sporočili iz LGL.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ajda Rooss, diplomirana dramaturginja, je umetniško vodenje LGL prevzela za obdobje mandata direktorja. Kot samostojna lutkovna ustvarjalka - igralka-animatorka, režiserka in dramaturginja - je pred tem sodelovala z različnimi profesionalnimi institucionalnimi in neinstitucionalnimi lutkovnimi gledališči (Lutkovno gledališče Ljubljana, Lutkovno gledališče Maribor, Gledališče Glej, Gledališče lutk Konj, Gledališče Fru-Fru).

V sezonah 2005/2006 in 2008/2009 je bila zaposlena kot dramaturginja v SNG Opera in balet Ljubljana. Urejala je tudi številne publikacije v različnih umetniških hišah (SNG Opera in balet, Lutkovno gledališče Ljubljana, Ustanova lutkovnih ustvarjalcev Slovenije) in skrbela za stike z javnostmi (SNG Opera in balet Ljubljana, festival Exponto ...).

V času študija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je delovala kot mentorica otroških lutkovnih delavnic ter dramaturginja oziroma asistentka za dramaturgijo pri različnih lutkovnih predstavah. (Zvezda in srce, režija: Matija Milčinski, 1995/96; Mala Lili, režija: Barbara Hieng Samobor, 1995/96; Najdeni zmajček, režija: Mihail Vassilev, 1997).

Leta 2004 je v LGL režirala lutkovno predstavo Labodje jezero, ki je na festivalu lutkovne umetnosti v Pragi prejela nagrado za najboljšo priredbo klasične zgodbe. Sledili sta režiji predstav Mala morska deklica (2007) ter Mišek Miško in Belamiška (2011).

Kot dramaturginja je sodelovala pri predstavah Izgubljeni ton v režiji Petra Kusa, Vihar v režiji Diega De Bree, Papageno igra čarobno piščal prav tako v režiji de Bree in Kako postaneš glavni v režiji Janje Majzelj. Od leta 2008 do leta 2011 je bila članica Strokovnega sveta Lutkovnega gledališča Ljubljana.

LGL, Ajda Rooss