Slovensko stalno gledališče, 5. 10. 2018

Abonmajski program 2018/2019 Slovenskega stalnega gledališča za Gorico

Štiri uprizoritve SSG, dve gostujoči predstavi in dva glasbena dogodka v dvoranah Kulturnega doma in Kulturnega centra Lojze Bratuž so vsebine nove sezone Slovenskega stalnega gledališča za Gorico. Začetek bo tokrat v znamenju velikega glasbenega dogodka, ki je nastal s podporo Avtonomne Dežele FJK in v sodelovanju z Občino Gorica. 25. oktobra ob 20.30 bo na oder goriškega gledališča Verdi stopil vokalni orkester Perpetuum jazzile. Repertoar skupine obsega uspešnice slovenske pop glasbe in slovite mednarodne hite, ki jih pevci izvajajo a cappella. Vstopnice so že v predprodaji pri blagajni Kulturnega doma in na spletni strani Vivaticket (od 16. oktobra še na blagajni gledališča Verdi).

Perpetuum jazzile / Foto: Arhiv SSG Trst

19. novembra bo sledil drugi dogodek, ki ga ne gre zamuditi, saj bo Slovensko stalno gledališče uprizorilo v Gorici premiero predstave Videz vara Thomasa Bernharda. Tri zvezde slovenskega gledališča bodo osvetlile praizvedbo v slovenskem jeziku hudomušnega besedila slovitega avstrijskega dramatika: režiser bo namreč Dušan Mlakar, protagonistka tega dialoga med dvema bratoma-umetnikoma pa bosta Ivo Ban in Vladimir Jurc.

V predprazničnem duhu bo 29. novembra nastopil v Kulturnem domu Gorica Trio Vivere, ki ga sestavljajo trije izjemni vokalisti: Matjaž Robavs, Aljaž Farasin (bivša člana tria Eroika) in Gregor Ravnik. Njihov glasbeni repertoar zajema glasbene uspešnice iz žanrov zabavne, koncertne in operne glasbe, v »pop opera« žanru. 22. decembra pa bo na sporedu vsakoletni Božični koncert Kulturnega centra Lojze Bratuž, ki bo za goriške abonente SSG redni del abonmajskega programa.

Cankarjevo leto se bo nadaljevalo še v januarju 2019, ko bo na sporedu politična drama Kralj na Betajnovi. Režijo zgodbe o vzponu Jožefa Kantorja med umori korupcijo in lakomnostjo, bo podpisal filmski režiser Tomaž Gorkič. Goriški abonma bo letos obsegal tudi muzikal in sicer off Broadway uspešnico The last five years (Zadnjih pet let) Jasona Roberta Browna. Koprodukcijo s SNG Nova Gorica bo režirala Jasmin Kovic, protagonista pa bosta Danijel Malalan in Patrizia Jurinčič. Zgodba obetavnega pisatelja Jamieja sledi naravni kronologiji, pripovedni lok ženskega lika, mlade igralke in pevke Cathy, ki je prišla iz predmestja v New York, da bi lahko doživela slavo, pa poteka v nasprotni smeri.

Svojevrstno, zanimivo branje svetopisemskega lika Jude bo marca nagovorilo gledalce s presenetljivim, izvirnim besedilom nizozemske dramatičarke Lot Vekemans, ki se je v nizu enodejank poglobila v like, ki so stopili pod reflektorje z negativnim predznakom, da bi izpostavila aspekte njihove osebnosti, ki so morda ostali v senčnih kotih zgodovine in književnosti. Režijo je podpisal Igor Pison, protagonist v naslovni vlogi je igralec Primož Forte. Abonmajski program za Gorico se bo zaključil 15. aprila z gostujočo predstavo Slovenskega mladinskega gledališča Hitchcock poljske dramatičarke Agnieszke Jakimiak. Režiserka Weronika Szczawińska je s tem besedilom lahko postavila v središče dramske predstave vse tisto, kar se v filmih in v pogovorih izmika nadzoru. Hitchcockova kinematografija je namreč vir neprepoznanih in protislovnih čustev, pa tudi prostor, v katerem se strogo določene identitete razpočijo in pokažejo svoja neskladja.

Vse dramske predstave so opremljene z italijanskimi nadnapisi. V abonmajsko ponudbo je vključen tudi brezplačni avtobusni prevoz za vse predstave goriškega abonmaja (razen koncerta Tria Vivere in Božičnega koncerta).

SSG Trst

Povezani dogodki

Slovensko stalno gledališče, 5. 10. 2018
Modra noč gledališč 2018
Slovensko stalno gledališče, 8. 1. 2010
Kaj bo dobrega padlo z neba?
Slovensko stalno gledališče Trst, 21. 1. 2010
Uh, ljubezen