SNG Maribor, 13. 2. 2015

50. jubilejni Martin Krpan

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 14. februarja 2015, izvedla že 50. jubilejno ponovitev Levstikovega Martina Krpana. Uprizoritev je nastala v koprodukciji s SNG Drama Ljubljana. Od premiere 7. novembra 2013 si jo je v Mariboru doslej ogledalo več kot 9.000 gledalcev.
:
:
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana
Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

V koprodukcijski uprizoritvi mariborske in ljubljanske Drame osnovni in izhodiščni lik pripovedovalca, ki ubeseduje Levstikovo pripovedko, dopolnjujejo videoanimacije. S pomočjo le-teh in ob popolni podpori drugih avdiovizualnih polnil pripovedovalčeva zgodba v odrskem prostoru ustvarja kompakten svet sodobne avdiovizualne pripovedi, kjer je svoboda domišljije brezmejna.

Režiser in avtor scenarija Janez Burger je ob premieri dejal: »Levstikova pripovedka o Martinu Krpanu z Vrha je nedvomno material, ki je globoko ukoreninjen v kulturni zavesti vsakega Slovenca,« in dodal: »Postavlja se vprašanje, kako ga približati otrokom, ki rastejo v poplavi avdiovizualnih senzacij – od televizije, preko kina do internetnih in video igric in raznih aplikacij na pametnih telefonih –, obenem pa ne izgubiti tistega, kar je najbolj pomembno – magije pripovedovanja zgodbe o temeljnem slovenskem super junaku.«

V vlogi pripovedovalca v Mariboru nastopa Vladimir Vlaškalić (alternacija Nejc Ropret). Glasove so prispevali Jernej Šugman, Vlado Novak, Davor Herga, Irena Varga, Bojan Maroševič, Ksenija Mišič, Nejc Ropret, Viktor Meglič, Matevž Biber, Ivica Knez in Mirjana Šajinović.

Animacija je delo Strup produkcije, vodja animacije in scenograf je Nejc Saje, animatorji Zarja Menart, Timon Leder, Matej Lavrenčič, Jernej Žmitek. Ilustracije so delo Natana Jurančiča, avtor glasbe in oblikovalec zvoka je Sašo Kalan, Sonolab, kostumograf Alan Hranitelj, lektor Janez Bostič.

Povezani dogodki