JSKD, 9. 3. 2017

25. tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 – plesna miniatura 2017

V soboto, 11. in nedeljo, 12. marca se bo v Centru kulture Španski borci na Zaloški 61 v Ljubljani odvilo 25. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 – plesna miniatura 2017. V osmih kategorijah se bodo skupno predstavili 103 sodelujoči.
:
:

Španski borci / Foto: Tamás Tuza

Namen prireditve OPUS 1 je spodbujanje plesalk in plesalcev med 8. in 24. letom k samostojnemu ustvarjanju avtorskih solo plesov ali kompozicij za največ dva plesalca. Prireditev že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Mnogi nekdanji udeleženci OPUS-a se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci.

Vsakoletne predpisane teme naj bi mlade plesalce spodbudile h kritičnemu razmišljanju o posameznih vprašanjih ter jim predstavljale povod za spoznavanje, raziskovanje in ustvarjanje. Letošnja tema Sanjaj in to uresniči! spodbuja raziskovanje sanj, ki so že od nekdaj čudovit vir idej in navdiha za umetnike. Še posebej močan pomen so jim pripisovali nadrealisti. Prepričani so bili, da so umetniška dela, ki so produkt podzavesti posameznika, bolj učinkovita in verodostojna kot katerikoli produkt zavestne misli. Na nadrealizem so v veliki meri vplivale nove ideje v psihoanalizi in delo Sigmunda Freuda, ki je trdil, da so sanje kraljevska pot do nezavednega. Slikar Salvador Dalí je nekatere svoje slike imenoval ročno pobarvane fotografije sanj. John Lennon je napisal pesem “#9 Dream” na podlagi nesmiselnega besedila, ki ga je slišal v sanjah. Edgar Allan Poe je trpel zaradi nočnih mor, ki jih je imel celo življenje, a mnoge med njimi so inspirirale njegove pesmi in kratke zgodbe. Federico Fellini, znameniti italijanski režiser, pa je skoraj 30 let zapisoval in ilustriral svoje sanje, ki so zbrane v knjigi Knjiga sanj.

Program prireditve OPUS 1 se bo v soboto pričel ob 12.30, v nedeljo pa ob 12.00. V soboto se bo zaključil ob 21.00, v nedeljo pa ob 19. 45. Vstop na javne prireditve je brezplačen. 

Nastopajoči se bodo predstavili v osmih kategorijah: A1 SOLO, A1 DUET, A2 SOLO, A2 DUET, B SOLO, B DUET, C SOLO IN C DUET. Žirijo za kategoriji A1 in A2 bodo sestavljali Aja Zupanec, Jure Masten in Nataša Živkovič, za kategoriji B in C pa Jana Menger, Ivan Mijačević in Evin Hadžialjević.

JSKD, OPUS 1