Kulturno društvo B-51, 28. 9. 2015

22. EX PONTO - publika je ocenila

V soboto, 26. septembra, se je z ljubljansko premiero drame Andreja E. Skubica Hura, Nosferatu! zaključili 22. mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti EX PONTO, ki je v dobrem tednu dni pod sloganom Samo moj svet v Ljubljani in Novem mestu nanizal 11 gledaliških in plesnih predstav, 6 filmskih projekcij in koncert Rundek cargo trio.
:
:

Foto: Arhiv Theatre Laboratory

Kot vsako leto, je tudi letos občinstvo z glasovnicami od 1 do 5 ocenilo predstave iz glavnega programa. 

Najvišjo oceno (4,61) je prejela predstava Medea – moja mati. Medea – moja mati prihaja iz bolgarskega Laboratorija Sfumato in je posvečena vsem, ki so na robu preživetja in prisiljeni prodati svoje dele telesa – kri, seme, maternico. Predstava raziskuje nevarnosti izgube svetega materinstva in dehumanizacije človeka ter zmanjševanje možnosti za preživetje revnega sloja prebivalstva.

Na drugo mesto se je uvrstil Kamion (4,41), belgijska predstava, ki prikazuje eno od neštetih begunskih zgodb, tokrat o sirijski deklici, ki lahko na pot v obljubljeno deželo vzame le dve torbi in svojo najljubšo igračo.

Tretje mesto pa je zasedla slovenska koprodukcija Hura, Nosferatu! (4,37), ki v svoje središče postavi družino s šestletno punčko z Dravetovim sindromom, redko boleznijo s hudimi epileptičnimi napadi, ki zaradi svoje pogostosti privedejo do zaostanka v razvoju.

EX PONTO

Povezani dogodki

Kulturno društvo B-51, 16. 9. 2015
22. EXPONTO s sloganom Samo moj svet
Kulturno društvo B-51 EX PONTO, 14. 9. 2009
Gostišče Fritzl
Kulturno društvo B-51, Ex ponto, 15. 7. 2010
Festival Kluže
Kulturno društvo B-51 in CNP Podgorica, 12. 3. 2010
Odpad ponovno na odru