Center kulture Španski borci , 19. 11. 2010

10 min južno

V sredo, 24. novembra ob 20. uri si lahko ogledate plesni omibus 10 min južno petih avtorjev. Ponovitev plesne predstave bo v četrtek, 25. novembra ob 20. uri.

Pet vrhunskih avtorjev s področja sodobnega plesa in gledališča,

pet 10-minutnih koreografskih vinjet o času:

pet časovnih perspektiv,

pet različnih minevanj in trajanj,

pet subjektivnih interpretacij časa,

pet različnih kulturnih in zgodovinskih izhodišč.

Petkrat po deset minut, ki zato vsakič trajajo različno dolgo.


Pet uveljavljenih mednarodnih avtorjev s področja sodobnega plesa in gledališča – Dalija Aćin (Srbija), Ivica Buljan (Hrvaška), Jordi Casanovas (Španija), Olga Pona (Rusija), David Zambrano (Venezuela-Nizozemska) – z različnimi kognitivnimi pristopi ter različnimi plesnimi praksami ponuja lastno videnje narave časa v koreografijah, ki trajajo natančno deset minut. Koreografske vinjete raziskujejo koncept časa ter v središče postavljajo njegovo fluidnost in neulovljivost v kontekstu geografskih in družbenih okvirov ter ideologij.

Predstava bo doživela premiero skoraj natančno leto osorej po lanski predstavi 10 min vzhodno, ki je prav tako predstavljala 6 koreografskih vinjet na temo časa Iztok Kovač (Slovenija), László Hudi (Madžarska), Edward Clug (Slovenija), Snježana Abramović Milković (Hrvaška), Matjaž Berger (Slovenija), Matjaž Farič (Slovenija). Kustosom bodo pozneje na voljo posamezni deli iz obeh segmentov (10 min vzhodno in 10 min južno) za poljubno združevanje v lastno predstavo, ki jim bo tako omogočala avtorsko participacijo in pečat.

10 min East / foto Matjaž Škrinjar

O avtorjih 10 min južno:

Dalija Aćin je priznana beograjska koreografinja sodobnega plesa mlajše generacije, ki v svojih koreografijah mnogokrat preizprašuje meje sodobnega plesa in njegove raznolike izrazne oblike. Na srbsko in mednarodno plesno prizorišče vnaša nevsakdanji in raziskovalni avtorski pristop. Leta 2008  je v selekciji mladih koreografov prejela nagrado Prix Jardin d'Europe.

Hrvaški režiser Ivica Buljan je bil med letoma 1998 in 2002 ravnatelj Drame Hrvaškega narodnega gledališča v Splitu. Sprva je v gledališču ustvarjal kot dramaturg, od leta 1995 tudi režira. Njegove produkcije so uspešno gostovale na številnih mednarodnih festivalih; za svoj obsežni opus, ki je pustil viden pečat tudi v slovenskih uprizoritenih umetnostih, je prejel vrsto pomembnih nagrad.

Jordi Casanovas, brilijantni katalonski performer hitrih gibov, sodeluje v poznani katalonski umetniški skupini Mal Pelo, ustanovljeni leta 1989. Sodobni ples je študiral na inštitutu Institut del Teatre de Barcelona, klasični ples pa pod Danielom Frankom na l'Opéra de Paris. Kot plesalec je sodeloval v številnih evropskih plesnih skupinah in projektih, s svojim prvim solom v karieri pa septembra letos nastopil tudi v Španskih borcih.

Olga Pona je ena vodilnih ustvarjalk sodobnega plesa v Rusiji, ki s svojim delom ni le presegla komunistične estetike in umetniške omejitve majhnega mesta na kazahstanski meji, kjer je bila rojena, temveč je pritisnila močan pečat na umetnost Rusije, ki dokonca osemdesetih še ni vzpostavila sodobnega plesa. Skupina, s katero ustvarja še danes, je bila ustanovljena leta 1992 in je kmalu dosegla prepoznavnost na mednarodni plesni sceni.

David Zambrano, vznemirljivi venezuelsko-nizozemski performer in inovativni koreograf, je že več kot 30 let eden ključnih ustvarjalcev v mednarodni plesni skupnosti. Rojen je v Venezueli, živi in dela v Amsterdamu, uči in nastopa po vsem svetu. Med drugim je razvil tehniki flying low in passing through, s katerima se neizogibno sreča večina plesalcev.

Skupina EnKnapGroup je od leta 2007 edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji  z repertoarjem 20 uveljavljenih slovenskih in tujih avtorjev.

CK Španski borci

Center kulture Španski borci , 20. 10. 2010
Španski borci v oktobru
Center kulture Španski borci , 10. 12. 2010
Gibanica pred Gibanico
Center kulture Španski borci , 12. 11. 2010
Zametki