Center kulture Španski borci , 22. 9. 2010

Jordi Casanovas na gostovanju v Ljubljani

Jordi Casanovas, ki sicer sodeluje v znani katalonski umetniški skupini Mal Pelo, ustanovljeni l. 1989, se bo v soboto, 25. 9. ob 20 uri v Centru kulture Španski borci (Zaloška 61, Ljubljana) predstavil s prvim plesnim solom v svoji dolgi plesni karieri: JUKEBOX.
:
:

Jordi Casanovas / foto Jordi Bover

Solo je del sobotnega otvoritvenega dogodka sezone v Španskih borcih, ki v okviru Plesnega maratona  (od 18. ure dalje, Velika dvorana) vključuje 2. Plesno nacionalo (plesno-družabi dogodek slovenskih koreografov s področja sodobnega plesa, ki se predstavljajo s 5-15 min. deli) in nastop plesnega ansambla EnKnapGroup. Vstop na vse dogodke otvoritvenega večera je prost.

Casanovas bo do konca meseca septembra v Španskih borcih ustvarjal tudi svoj koreografski del v novi produkciji Zavoda EN-KNAP 10 MIN JUŽNO, katere premiera bo 24. novembra v Španskih borcih (ponovitev 25. 11.) –  skoraj natančno leto osorej po lanski plesni predstavi 10 MIN VZHODNO. Predstava je sestavljena iz petih 10-minutnih koreografskih vinjet, ki temeljijo na konceptu časa: v njem sodeluje pet vrhunskih mednarodnih avtorjev s področja sodobnega plesa in gledališča – poleg Casanovasa še Dalija Aćin (Srbija), Ivica Buljan (Hrvaška), Olga Pona (Rusija) in David Zambrano (Venezuela/Nizozemska).  Projekt nastaja v močni mednarodni koprodukciji.

Več o ustvarjalcu:

Jordi Casanovas
(1968) je med letoma 1983 in 1987 študiral sodobni ples na inštitutu Institut del Teatre de Barcelona, in klasični ples z Danielom Frankom, učiteljem na l'Opéra de Paris. Kot plesalec je sodeloval v različnih evropskih plesnih skupinah in projektih (med njimi: Ernesto Collado (“Como Casas”), Barcelona 2004; Andreas Denk / Jordi Casanovas (“Que´Pasa?”), Holland 2007; Simone Sandroni, Pep Ramis, Jordi Casanovas (“Amici per la pizza”), Spain 2007; Jordi Casanovas (“Jukebox”), Spain, 2009; Andreas Denk / Jordi Casanovas (“Buurman op vakantie”), Holland 2010).

Casanovas
, brilijantni performer hitrih gibov in nog, v predstavi JUKEBOX razgraja odrske mehanizme in jih spreminja v parodijo, s katero spretno pridobiva naklonjenost občinstva. Ponuja trenutke samote, rutine, smeha in razmisleka... z drugimi besedami: življenja. "Jukebox se je rodil iz želje plesati na glasbo, na katero sem si vedno želel plesati. Zame je bila to najbolj neposredna oblika ustvarjanja. Glasba kot knjižnica življenja." (Jordi Casanovas)

Casanovas
je leta 1996 med drugim že sodeloval z Iztokom Kovačem, umetniškim vodjem in direktorjem Španskih borcev ter Zavoda EN-KNAP, v projektu Struna in Želo.
 

Center kulture Španski borci , 10. 12. 2010
Gibanica pred Gibanico
Center kulture Španski borci , 12. 11. 2010
Zametki
Center kulture Španski borci , 14. 10. 2010
Informativni dan za projekt "Postajam kreativen"