SLG Celje, 7. 10. 2010

Županova Micka 21. stoletja

V SLG Celje bo v petek, 8. oktobra, ob 19.30 premierno uprizorjena Županova Micka po komediji Antona Tomaža Linharta in v režiji Luke Martina Škofa.
:
:

Županpva Miacka / foto Jaka Babnik

Komedijo Županova Micka so ustvarili režiser Luka Martin Škof, dramaturginja Tina Kosi, scenograf Miha Knific, kostumografinja Nadja Bedjanič, avtor glasbe in izvajalec ljudskih pesmi Mirko Vuksanovič, lektorica Metka Damjan in svetovalka za gib Tina Valentan.

Igrajo: Aljoša Koltak (Tulpenheim), Barbara Medvešček (Šternfeldovka), David Čeh (Monkof), Igor Sancin (Jaka), Pia Zemljič (Micka), Tarek Rashid (Anže), Bojan Umek (Glažek) in drugi.

Komedija Županova Micka je bila prva igra v slovenskem jeziku, uprizorjena v prostorih današnjega celjskega gledališča davnega leta 1849. V Županovi Micki (1789), ki je nastala po dunajski predlogi Josefa Richterja Die Feldmühle (Vaški mlin, 1777), je Linhartu uspelo iz nezahtevne predloge ustvariti živo podobo domačega življenja.

V tokratni uprizoritvi želijo ustvarjalci prikazati tiste plati komedije, ki so še zmeraj aktualne, zato je jezik sodobnejši in dogajanje postavljeno v današnji čas. Komedijo, ki predstavlja temelj slovenske dramatike, želijo približati občinstvu in pokazati, da Linhartov humor ostaja živ vse do danes.

Župan Jaka nagovarja svojo hčerko Micko, da bi se poročila z Anžetom, kmečkim fantom, vendar Micki bolj ugaja Tulpenheim, ki se predstavlja z lažnim imenom Schönheim in ji je podaril zaročni prstan. Kasneje se izkaže, da Schönheim z dekletom ni imel resnih namenov in se je z njo le poigral. V resnici je že zaročen z bogato vdovo Šternfeldovko in je Micki podaril prstan, ki ga je njemu podarila vdova. Vsi skupaj naredijo načrt proti prevarantu. Igra se srečno izteče s poroko Anžeta in Micke, vdova pa nažene lažnivega Schönheima.

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal