Ivana Zajc, 3. 10. 2023

Spontano sprejemanje drugačnosti

Vampirček gre v šolo, Mini teater, datum ogleda 26. 9. 2023.
:
:
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci

Nova otroška predstava Mini teatra Vampirček gre v šolo, prirejena po knjigi francoskega avtorja Joanna Sfara, je ljubek in ganljiv prikaz prijateljstva med Vampirčkom ter dečkom. Sfarova serija stripov Mali vampir predstavlja dogodivščine nagajivega Vampirčka, ki bi rad spoznal svoje vrstnike – otroke, saj se v domači graščini zelo dolgočasi. Koprodukcija med Mini teatrom in Judovskim kulturnim centrom spretno pripoveduje zgodbo o vampirskem svetu in Vampirčku, ki si želi iti v človeško šolo, vendar ga preseneti dejstvo, da človeški otroci ponoči spijo. A v nekonvencionalnem svetu vampirjev nas preseneti marsikaj: mama svojemu sinu v vampirskem slogu pripravi torbo za šolo, namesto črnila mu recimo da steklenico krvi, njegov kuža pa jo napolni še s pasjimi piškoti, ker je na njegove sošolce malce ljubosumen. Ker vampirji podnevi spijo, Vampirček v šolo z zabavno druščino strašnih likov hodi sam, ob tem pa se na nenavaden način poveže z dečkom Marcelom. Besedilo je posejano z izvirnimi ironičnimi drobci, ki nasmejijo, kot je na primer nenavadna opazka »Prisrčno te bom zadušil«. Avtorji gledališke uprizoritve na osnovi tega zanimivega besedila spretno združujejo elemente humorja in skrivnosti, ob tem pa ustvarjajo edinstveno vzdušje.

Marcelov zvezek, ki ga pušča v šoli, postane prostor za komunikacijo med Vampirčkom, ki vanj piše ponoči, in dečkom, ki vanj piše podnevi. Z dopisovanjem pleteta zanimive pogovore in se spoznavata. Ko deček izve resnico o svojem prijatelju, ni presenečen, resnico pa skriva pred ostalimi ljudmi, da duhov ne bi pregnali iz vile, kjer so se naselili. Marcel je občutljiv otrok, ki je izgubil starše in zdaj živi s starimi starši. Njegovo iskanje pripadnosti in navezanost na Vampirčka je ganljiva tema predstave, ki se povezuje z vprašanji o smislu življenja in vere – Marcel namreč živi v judovski družini. Delo gledalce popelje v svet, kjer se stekajo humor, grozljiva atmosfera in teme, kot so osamljenost, smrt in pristno prijateljstvo, dotakne pa se tudi problemskih tematik, povezanih z dejstvom, da je deček sirota in je bil po smrti svojih staršev prisiljen hitro odrasti. Ironičen tekst »prisrčno te bom zadušil« nas sooča z edinstvenim svetom vampirjev in otrok, ki so si med seboj tujci. Predstava spretno združuje elemente komedije, grozljive atmosfere in globokih tem, ki omogočajo, da se občinstvo nasmeji, obenem pa razmišlja o vprašanjih, ki nas vse zadevajo. Izjemna igra, kreativna vizualna podoba in izvirna zgodba naredijo to predstavo nepozabno za gledalce vseh starosti.

Marcel je občutljiv otrok, ki je izgubil starše in zdaj živi s starimi starši. Njegovo iskanje pripadnosti in navezanost na Vampirčka je ganljiva tema predstave, ki se povezuje z vprašanji o smislu življenja in vere – Marcel namreč živi v judovski družini.

Režiser Jernej Potočan je z ekipo ustvaril čarobno gledališko doživetje za otroke, starejše od pet let. Predstavo odlikuje živahna igra treh igralcev, ki spretno menjujejo vloge. Izpostaviti velja vloge Matica Lukšiča kot Vampirčka, Nejca Jezernika kot Marcela in Tine Resman kot kužka pa mnoge druge like, ki se v tej dinamični postavitvi hitro menjujejo. Njihova energija in izraznost sta omogočili, da se liki premikajo od strašnih do ganljivih trenutkov predstave. Izstopata tudi kreativna uporaba lutk in odlična celostna vizualna podoba, ki jo je ob lutkah oblikoval Izar Lunaček. Lutke predstavljajo mešanico strašljivosti in ljubkosti – tu je na primer nergavi kuža, ki na prvi pogled deluje strašno, a ima mehko srce. Tako je tudi z zabavno-strašljivimi pošastmi, ki v lutkah oživijo v ironični preobleki. Scenograf Dan Pikalo in kostumografinja Nika Dolgan sta ustvarila privlačno sceno in kostume, ki se dobro ujamejo z lutkami. Gledalce na odru najprej pričaka nagrobnik, na katerem piše: »Kdor leži, ne beži«, ta premišljeni osrednji scenski element pa se med predstavo spreminja v nove in nove prostore. Posebej je treba omeniti tudi oblikovalca svetlobe Domna Lušino, ki je prispeval k vzdušju predstave. Tudi glasba v predstavi je odlično izbrana, brechtovski songi reflektirajo dogajanje in čustva likov ter na oder vnašajo dinamiko.

Delo temelji na kontrastu med svetom ljudi in svetom vampirjev, ki se v odnosu med Vampirčkom in Marcelom združita. Marcel je izjemno radoveden in odprt otrok, ki sprejema drugačnost, zato ga vampirji in pošasti privlačijo. Ker skrivnosti o vampirjih ne sme izdati drugim ljudem, pokaže zrelost, hkrati pa s tem predstava tematizira koncept skrivnosti igre in domišljije, ki jo poznajo le otroci in ki opredeljuje njihov svet. Skrivnostni svet domišljije v predstavi je vrednota, ki otrokom daje dostojanstvo. Poleg tega predstava gledalce sooča z drugačnostjo in jih spodbuja k njenemu razumevanju ter sprejemanju. Marcel se izkaže za zrelega otroka, ki razume svet okoli sebe in je pripravljen držati besedo ter ohranjati skrivnost. Skozi njegovo raziskovanje in odnos z Vampirčkom se odpirajo vrata za nove izkušnje, kar kaže na otrokovo vedoželjnost in nas spodbuja k razmišljanju o otroški domišljiji in spontanem sprejemanju drugačnosti.

Jernej Potočan, Nejc Jezernik, Izar Lunaček, Dan Pikalo, Domen Lušina, Nika Dolgan, Matic Lukšič, Joann Sfar, Tina Resman

Povezani dogodki