Razstava Nedvomno ... Marija Vidau


Foto: Arhiv SSG Trst

Kostumografka, ki je na najizrazitejši način in za daljši čas zaznamovala estetiko predstav tržaškega gledališča, je septembra počastila s svojo prisotnostjo postavitev dveh razstavnih kotičkov v gledališkem muzeju Schmidl v palači Gopčević v Trstu, kjer ji je Slofest posvetil poklon v najpomembnejšem arhivu mestne gledališke zgodovine. Ob tej priložnosti sta kuratorja razstave Valentina Cunja in Peter Furlan napovedala širšo razstavo kostumov Marije Vidau v prostorih Kulturnega doma v Trstu.

Nova razstava bo na ogled do 8. novembra in daje obiskovalcem možnost, da občudujejo njen smisel za kombinacijo različnih, tudi nenavadnih materialov. Valentina Cunja je o tej značilnosti umetniškega sloga Marija Vidau napisala: »Žameti in prosojnosti srečujejo perje in usnje, ki se usklajujejo s plastiko in kovinami ter se prelivajo v bogate, ekscentrične in ironične dialoge. Njeno vodilo je eksperimentiranje. Njena ustvarjalna in prilagodljiva narava pa ji je omogočila, da bi na najboljši način razbrala želje in zahteve režiserjev

Posluh za režiserjeve želje in pozornost do zahtev igralcev, za katere mora biti kostum pomoč, ne pa ovira, je druga značilnost kostumografke, ki se je umetniško izoblikovala med študijem na Akademiji za kostumografijo v Rimu in izpopolnjevanjem v Združenih državah Amerike, kjer je sodelovala z znamenitimi zvezdniki filmskega ekrana. Od leta 1966 je redno sodelovala s Slovenskim stalnim gledališčem v Trstu, od leta 1975 pa tudi z gledališčem SNG Nova Gorica, kjer je ustvarila kostume za kar 23 predstav. Za svoj ustvarjalni opus je bila večkrat nagrajena, leta 2019 pa je za življenjsko delo prejela nagrado ZDUS.

Kuratorka razstave: Valentina Cunja