Radikalni pogovori 2

Antisocialnost kapitalizma

Zdaj vsi vemo, kaj je izolacija. Vendar antisocialnost ni sindrom pandemije. Antisocialnost je sindrom kapitalizma. Morda preteklo leto ni bilo nič drugega kot kratek pogled v prihodnost. Pandemija je trailer. Si želimo gledati film?

Kapitalizem je antisocialen, gradi na rušenju vezi skupnosti. Bolj ko se družba digitalizira, bolj razmerja težijo k temu, da postanejo sistemska. Kapital, ki vse bolj radikalno abstrahira od vsega človeškega, se prevaja neposredno v moč. Takšna abstrakcija, ki je v vse jasnejših obrisih že na globalnem pohodu, povzroča agresijo kapitala, za katero se zdi, da se ji ni mogoče postaviti po robu. Ali pač? Morda se ključ skriva v vprašanju, ali smo izolacijo sposobni zaobrniti v avtonomijo. Prosocialni osebnostni red: nemara je to svoboda današnje historične nujnosti?

Radikalni pogovori se odvijajo v javnem prostoru in želijo zaokrožiti med ljudmi. Nekaj vabljenih govorcev bo pripravilo svoje misli na izbrani temi, poslušalci pa bodo vabljeni, da se pogovora aktivno udeležijo.

Če te zapisano nagovarja, lahko pripraviš nekajminutni nagovor in nam svojo namero, smer, idejo sporočiš na: hello@spiderfestival.com

Kuratorka Festivala radikalnih pogovorov: dr. Bara Kolenc