O najstnikih in njihovih možganih - spremni dogodek predstave Vihar v glavi

:
:

Foto: Matej Povše

Zakaj se najstniki obnašajo tako, kot se? Zakaj delajo stvari, ki odrasle včasih spravljajo v grozo, zakaj se kregajo s starši, zakaj se zapirajo v svoje sobe? In po drugi strani – od kod jim energija in zagon, da so hkrati kreativni v toliko smeri? Kaj je z njimi »narobe« in kaj je »prav«?

Čeprav se naše védenje o tem, kako delujejo možgani, širi in poglablja, v veliki meri še vedno ostaja uganka. A eno vendarle vemo: možgani v najstniški dobi niso enaki možganom odrasle osebe; še vedno se razvijajo in so zato na mnogo ravneh krivi za to, kako se mladi obnašajo. Za najstnike pogosto govorimo, da so »problematični«. Kaj pa, če poskušamo perspektivo obrniti? Kaj če – namesto da rečemo Saj jih bo minilo – poskušamo reči Madona, najstniki so super, njihovo obnašanje pa zlata vredno?

Na pogovoru, namenjenem najstnikom in njihovim staršem, bosta o omenjenih temah z Ano Dušo, ki bo pogovor vodila, razpravljala nevrolog doc. dr. Damjan Osredkar in režiser Primož Ekart, po pogovoru pa vas vabimo k ogledu predstave Vihar v glavi, v kateri o delovanju svojih možganov razmišljajo najstniki sami.

***

Damjan Osredkar je v času študija medicine delal z begunci na tajsko-burmanski meji. Kasneje je bil del ekipe, ki je na Norveškem raziskovala, kako preprečiti razvoj nevroloških bolezni pri novorojenčkih. Zdaj pa je predstojnik kliničnega oddelka za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Na vprašanje, kaj priporoča mladim v branje, odgovarja: Carlosa Castanedo.

Primož Ekart, igralec, gledališki režiser in producent je diplomiral iz dramske igre na AGRFT v Ljubljani. Igral je v več kot 80 gledaliških predstavah, nekaj celovečernih filmih, TV nadaljevankah, radijskih igrah in predstavah uličnega gledališča. V zadnjem času se posveča predvsem gledališki režiji. Za svojo predstavo Nemoč v izvedbi zavoda Imaginarni in koprodukciji Mini teatra je na 52. Borštnikovem srečanju leta 2017 prejel Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev.