La Pocha Nostra – delavnica o performansu

Delavnico vodijo Guillermo Gomez-Peña, Erica Mott, Dani d'Emilia .

Foto: Marlene Ramirez Cancio

Gómez-Pena in člani skupine Pocha Nostra že od leta 1993 vodijo večkulturne/večdisciplinarne/večgeneracijske delavnice, na katerih sodelujejo performerji, igralci, plesalci in študenti iz različnih etničnih skupnosti, generacij in umetniških področij.

Na delavnici potekata dva vzporedna procesa: 5 do 8 ur dnevno udeleženci spremljajo metodologijo performansa La Poche Nostre, eklektično zmes vaj, zbranih iz različnih tradicij (eksperimentalno gledališče in ples, Suzuki, ritualni performans, šamanizem itn.). Vzporedno skupina teoretično analizira ustvarjalni proces, problematiko, ki jo obravnava delo, njegovo estetsko vrednost, kulturni vpliv in politični vidik.

Če okoliščine dovoljujejo, je po zaključku delavnice javni performans za občinstvo.

Cilji izobraževalnega projekta so:

  • Pomagati in usmeriti mlade umetnike in radovedne študente, da izostrijo in razvijejo svoje performativne in analitične veščine v dialogu z enakomislečimi kulturnimi radikalci.
  • Ustvariti začasne skupnosti uporniških umetnikov z različnih področij, različnih starosti, etnične pripadnosti, spolnih prepričanj in narodnosti, v katerih razlik in eksperimentiranja ne zgolj sprejemamo, ampak jih spodbujamo.
  • Razviti nove modele odnosov med umetniki in skupnostmi, mentorjem in udeleženci, ki niso kolonialistični niti pokroviteljski.
  • Najti nove, bolj neposredne načine, kako se postaviti v kožo ‘drugega’, in se pri tem izogniti neštetim mejam, ki jih postavljajo profesionalne institucije, verska in politična prepričanja in pop-kulturne združbe. Taka izkušnja, čeprav zgolj v času delavnice, ima lahko močan vpliv na prihodnje ustvarjanje udeleženca.
  • Odkriti nove poti vzpostavljanja stika z lastnim telesom. Z dekolonizacijo in repolitizacijo lahko postanejo naša telesa prostor za aktivizem in utelešena teorija; za spomin in izumljanje, za užitek in kazen.
  • Načeti bistvena vprašanja: Zakaj počnemo, kar počnemo? Katere meje hočemo prestopiti in zakaj? Katere meje najtežje prestopimo tako na delavnici kot v zasebnem življenju? Kako definiramo naše različne skupnosti in zakaj jim pripadamo? Kakšen je odnos med performansom, aktivizmom, pedagogiko in našim vsakdanjim življenjem? Kaj pa odnos med fizičnim in družbenim telesom?
  • Iskati novo hibridno in interdisciplinarno estetiko, ki odraža duh in stiske našega časa in dvome vsakega udeleženca.
  • Omogočiti udeležencem kot posameznikom, da postanejo družbeno ozaveščeni umetniki.
  • Narediti umetnost performansa primerno za nove generacije potencialnih aktivistov-umetnikov. Morda nas bodo morali rešiti pred pošastmi in pastmi, ki smo jih – njihovi arogantni predniki – ustvarili ali dovolili, da se zgodijo.

***
La Pocha Nostra je interdisciplinarna umetniška organizacija iz San Francisca, ki deluje tudi v Srednji in Južni Ameriki, Evropi, Aziji in Južnem Pacifiku. Leta 1993 so jo v Los Angelesu ustanovili Guillermo Gomez-Peña, Roberto Sifuentes in Nola Mariano, da bi konceptualno formalizirali sodelovanje Gomez-Peñe z drugimi umetniki performansa. Njeni osrednji člani so Guillermo Gomez-Peña, Roberto Sifuentes, Violeta Luna, Michelle Ceballos, Dani d’Emilia, Erica Mott in več kot 30 umetnikov po vsem svetu. Projekti se gibljejo od performansov z enim ali dvema nastopajočima do velikih, multisenzoričnih inštalacij, ki vključujejo fotografije, video, zvok in projekcije. Če obstaja skupni imenovalec, je to naša želja prestopiti in zbrisati nevarne meje, vključno s tistimi med umetnostjo in politiko, umetniško prakso in teorijo, umetnikom in gledalcem – skrajni cilj je razbiti meje in mite čistosti, ki zaznamujejo bodisi kulturo, etnično pripadnost, spol ali jezik.

Guillermo Gomez-Peña je umetnik performansa, pisatelj, aktivist in radikalni pedagog ter vodja performativne skupine La Pocha Nostra. Rodil se je v Mexico Cityju in se leta 1978 preselil v ZDA. Njegovi performansi in deset knjig so spodbudili diskusijo o kulturni raznolikosti, obmejni kulturi in odnosih med Mehiko in ZDA. S svojimi deli je gostoval na več kot osemsto prizoriščih v ZDA, Kanadi, Južni Ameriki, Evropi, Rusiji, južni Afriki in Avstraliji. Nagrajenec fundacije MacArthur in dobitnik newyorške nagrade za ples in performans Bessie in ameriške knjižne nagrade American Book Award redno sodeluje z National Public Radio, piše za časopise in revije v ZDA, Mehiki in Evropi in je recenzent The Drama Review (NYU-MIT). Gómez-Peña je višji znanstveni sodelavec na Hemispheric Institute of Performance and Politics, pokrovitelj londonske Live Art Development Agency, leta 2012 pa mu je organizacija USA Artists podelila naziv Samuel Hoi Fellow.

Erica Mott je koreografinja, lutkarica, ustvarjalka performansov in organizatorka na področju kulture. S svojimi zadnjimi ambientalnimi performansi je nastopala v/na SOMArts (San Francisco), Ingenuity Fest (Cleveland), NES (Islandija), Museo del Ferrocarril (Mehika), Chicago Arts District Special Exhibitions Space/Artopolis, Minneapolis Fringe Festival, Millennium Park in PAC/edge Festival (oba Chicago). Sodelovala je z ameriškimi umetniki, med katerimi so tudi Tim Miller, Eighth Blackbird, Sharon Bridgforth, Coman Poon/re[public] in/decency in Guillermo Gomez-Peña. Kot osrednja članica skupine še vedno sodeluje s kolektivom La Pocha Nostra. Je prejemnica številnih nagrad, med drugim rezidence na Santa Fe Art Institute, Ragdale Foundation in NES Artists ter štipendije Chicago Dancemakers Forum, Illinois Arts Council, programa City of Chicago CAAP in Neighborhood Arts Program (NAP).

Dani d'Emilia je »klateška« italijansko-brazilska performerka, ki ustvarja projekte na področju »mejnega« performansa, gledališča in žive umetnosti. Potencial performansa uporablja kot 'stičišče', zato s svojim delom velikokrat manipulira, aktivira in združuje različne poglede na to, kako zaznavamo kulturno pogojeno telo in raziskuje njegova fizična in konceptualna pohabljanja. Skozi leta se je Dani izpopolnjevala v različnih praksah in metodologijah performansa, vključno s pantomimo in fizičnim gledališčem na Desmond Jones School in gledaliških in vizualnih umetniških praks na Dartington College of Arts (VB). Je soustanoviteljica londonske gledališke skupine Immersive Theatre Company Living Structures in ena osrednjih članic La Poche Nostre. S svojimi deli gostuje po Evropi, Južni Ameriki in ZDA.


Koncept: La Pocha Nostra (Guillermo Gómez-Peña, Dani d'Emilia, Erica Mott)
Produkcija in organizacija: Mesto žensk
Koprodukcija: Zavod Emanat
V sodelovanju: Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, Kreatorij DIC

S podporo: EU Kultura, Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani