Izginjajoči gledališki poklici

:
:
Glej, 50 let

Foto: Arhiv SLOGI

S tretjo diskusijo, ki jo v seriji pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča ob obeležju Glejeve petdesetletnice soorganizirata Gledališče Glej in Slovenski gledališki inštitut, želijo nasloviti poklice, ki na uprizoritveni sceni zaradi pogojev dela vse hitreje izginjajo, še dodatno pa bodo ogroženi zaradi posledic epidemije koronavirusa. Po diskusiji vas vabijo še na ogled razstave ob Glejevi petdesetletnici na Krakovskem nabrežju. Oblikovala jo je Grupa Ee (Ivian Kan Mujezinović in Mina Fina), fotografije in udarna gesla pa predstavljajo zadnjih deset let Glejevega delovanja.

Izginjajoči gledališki poklici

V zadnjem desetletju na polju uprizoritvene umetnosti zaradi vse težjih pogojev dela in financiranja določeni gledališki poklici izginjajo ali pa so podplačani in ogroženi. Prihajajoča kriza bo situacijo le še poslabšala, saj je brez dela čez noč ostala vrsta samozaposlenih v kulturi.

Kako ti procesi vplivajo na kvaliteto gledališke produkcije? Kakšni so na tem področju evropski trendi? Kaj lahko proti eroziji poklicev in gledališkega delovanja storimo sami, in kaj lahko storijo odločevalci? Kakšna je v takšnih pogojih lahko vizija gledališča prihodnosti? Si ga lahko zamišljamo kot entiteto, ki deluje kolektivno in podpira ter razvija vse umetniške zvrsti in poklice, ki prispevajo v zaključeno celoto odrskega javnega dogodka?

Ta in druga vprašanja bodo razprli v prihajajoči razpravi z gosti iz področji, ki so najbolj na udaru.

Moderator: Jure Novak

Sogovorniki: 
Mateja Fajt, kostumografinja
Andrej Hajdinjak, oblikovalec svetlobe
Jera Ivanc, dramaturginja
Leja Jurišić, koreografinja
Urša Vidic, scenografka