Gledališče v mestu

:
:
Mednarodna znanstvena konferenca o evropskih gledaliških sistemih v organizaciji Raziskovalnega programa Gledališke in medumetnostne raziskave Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (AGRFT UL) v sodelovanju s Festivalom Borštnikovo srečanje ter skupino STEP

Kakšno mesto zavzema gledališče v širšem sistemu kulture in umetnosti ter kakšna je vloga osrednje gledaliških institucij v mestu? Kaj ponujajo evropska mesta oz. kakšnega gledališča je največ na sporedu in kateri žanri privabijo največ gledalcev v različnih mestih? Kakšni so ljudje, ki sedijo v gledališčih? Kako doživljajo različne gledališke žanre, od dramskega gledališča do plesa, glasbenega gledališča in kleinkunsta? Kaj je sploh kleinkunst (mala umetnost)? In kako si z znanjem o vsem tem pomagati pri privabljanju občinstva?

Mednarodna raziskovalna skupina STEP bo predstavila izsledke svoje večletne raziskave gledaliških sistemov in občinstva v sedmih evropskih mestih: Mariboru, Aarhusu (Danska), Bernu (Švica), Debrecenu (Madžarska), Groningenu (Nizozemska), Tartuju (Estonija) in regiji Tyneside v Angliji. V raziskavi so med seboj primerjani gledališki sistemi iz različnih vidikov ter enoletna produkcija, razvrščena glede na število premier in ponovitev različnih zvrsti, število gledalcev itd. Slovenijo zastopa mesto Maribor, kjer sta del raziskave opravili Maja Šorli in Ksenija Repina Kramberger. Predstavljena bo tudi analiza občinstva iz različnih demografskih vidikov ter primerjava gledališke recepcije različnih tipov in žanrov gledališč v štirih evropskih mestih.

Raziskava, poimenovana Študija mest v okviru projekta STEP (STEP City Study), ki je nastajala med letoma 2010 in 2014 bo širše predstavljena tudi v dvojni števiki revije za teorijo scenskih umetnosti Amfiteater, ki bo na konferenci na voljo v slovenščini in angleščini.

Skupino STEP (Project on European Theatre Systems), ki se ukvarja s proučevanjem gledaliških sistemov, sta leta 2005 ustanovila profesorja in raziskovalca Hans van Maanen (Groningen, Nizozemska) in  Andreas Kotte (Bern, Švica). Kmalu so se ji pridružili še teatrologi iz drugih manjših evropskih držav, Slovenijo je zastopala Barbara Sušec Michieli. Leta 2009 so izdali prvo znanstveno monografijo Global changes – local stages: how theatre functions in smaller European countries (Rodopi). Posebnost skupine je, da deluje izrazito sodelovalno, zato so rezultati raziskave predvsem skupinske narave.

Sodelujoči na konferenci: Andreas Kotte in Beate Schappach (Univerza v Bernu, Švica), Magdolna Balkanyi in Attila Szabó (Univerza v Debrecenu, Madžarska), Anneli Saro in Hedi-Liis Toome (Univerza v Tartuju, Estonija), Maja Šorli, Gašper Troha in Ksenija Repina Kramberger (Univerza v Ljubljani, Slovenija), Quirijn Lennert van den Hoogen, Hans van Maanen, Marline Lisette Wilders in Antine Zijlstra (Univerza v Groningenu, Nizozemska), Natalie Querol (The Open Space, Newcastle upon Tyne, Velika Britanija ter slovenski gledališki praktiki in teoretiki.

Vodja konference: dr. Maja Šorli, UL AGRFT.

Programski odbor:
Hans van Maanen (Univerza v Groningenu, Nizozemska),
Andreas Kotte (Univerza v Bernu, Švica),
Anneli Saro (Univerza v Tartuju, Estonija),
Joshua Edelman (Univerza Manchester Metropolitan, Velika Britanija),
Attila Szabó (Madžarski gledališki muzej in inštitut, Madžarska),
Hedi-Liis Toome (Univerza v Tartuju, Estonija).

Celodnevna konferenca bo potekala v angleščini, predstavitvi rezultatov pa bosta sledili moderirani diskusiji z občinstvom v dopoldanskem in popoldanskem delu.

Ana Laura Richter, Jernej Potočan, 24. 10. 2015
Simpozij: Gledališče v mestu