Eclipse: Misteriji orgazma

:
:
Serija umetniških in diskurzivnih dogodkov Zdaj je tukaj!

Foto: Arhiv Zavod Maska

Pogovor kot performans.

Znanstveni pogled na ženski orgazem se je skozi stoletja spreminjal – vse do časa po drugi svetovni vojni, ko so empirično pridobljena spoznanja postala ključnega pomena in se je začelo poudarjati podobnosti med ženskim in moškim orgazmom, ki je postal pokazatelj seksualnega dosežka in vrha užitka. Sodobne študije dokažejo, da je klitoris primarni vir vzburjenja čutil za sprožitev orgazma ter da sta klitorični in vaginalni orgazem biološko nerazločljiva.

Leta 2006 je tandem Eclipse izvedel performans Misteriji orgazma – študija, katerega namen je bil, da čez 17 let predloži rezultate te študije javnosti v obliki predavanja v secirnici, kot je to prikazano na Rembrandtovi sliki Anatomija doktorja Tulpa, le da bi bila pozornost občestva obrnjena v vagino.

V vmesnem času se je tandem odločil za bolj demokratičen način podajanja ugotovitev, ne ex cathedra, temveč v obliki pogovora umetnic več generacij in obiskovalcev. Performans bo združil tri generacije žensk, ki govorijo o orgazmu: Tandem Eclipse – srednja, Vlasta Delimar – starejša, Alma Gačanin – mlajša.

Avtorice: Tandem Eclipse, Vlasta Delimar, Alma Gačanin
Produkcija: Maska Ljubljana

Dogodek bo potekal v različnih jezikih.