Delavnica oblikovanja besedila v živo na odru s Katie Duck

:
:

Foto: Arhiv Gledališče Glej

Katie Duck bo sodelujoče na gledališki delavnici vodila s fokusom na oblikovanje teksta v živo na odru.

Delavnica je primerna za igralce, performerje, pevce, plesalce, tekstopisce, glasbenike, MC-je, stand up komike vseh nivojev in praks.

Performerje bo vodila skozi fizične naloge, ki poudarjajo, kako njihove oči in ušesa vplivajo na izbiro gibov, pri čemer bo uporabila svoje raziskovanje razvojno - nevrološke študije "Zakaj se učimo hoditi." Oblikovala bo vaje za umetnike, ki delajo s tekstom, glasbenike in vokaliste ter jih vodila skozi fizično delo, ki izziva njihovo zmožnost kreiranja skupine v hipu, s čemer se poveča moč zavedanja, kako se prostor spreminja, ko so vanj postavljena telesa. Glasbeniki in performerji se lahko v kateremkoli trenutku odločijo, da zamenjajo vloge.

Tematiko improvizacije bo razvila z uvedbo izmišljenega odrskega horizonta in ga razglasila za platformo izbire pavze, pretoka ali izhoda. Vsaka izmed teh izbir zahteva intenzivni študij sama po sebi. Katie preživlja veliko časa na ločenem študiju vsake izmed njih, da skozi delavnico razišče dolg vsakega elementa in kako vpliva na performerja, kompozicijo in tenzijo v prostoru. Pavza, pretok in izhod so omejitve, ki zagotovijo okvir za pojav koreografije. Poudarijo pomen nesporazuma, naključja, živega časa, interaktivnosti, grdosti, čustev, intuicije in navdiha, osnovnega materiala v ustvarjalnem procesu, surovin, ki vstopajo v delo ob dejstvu, da imajo vsi v skupini izbiro.
Katie bo delavnico pripravila tako, da bo dodajala enega ali več elementov:

zvok - tenzija - telo

glasba - besedilo - telo

glasba - objekt - figura

Časovno omejene seje improvizacije bodo ponudile prostorski premik, spust in dvig, ki posameznika postavijo v položaj v katerem mora biti v celoti buden, saj v nasprotnem opazno izgubi nit ustvarjalno kompozicijske dejavnosti v igri. Praksa individalnega razvoja  prezence je ključen proces v delavnici, ne glked ena to, ali se nanaša na besedilo, glasbo, gib, figuro objekta ali vokal. Skozi igro se bo vzpostavil primer za gradnjo in uničenje napetosti v gledlaiškem ali/in glasbenem prostoru skozi individualno prezenco s poudarkom na stanje uma v performansu, kot je denimo ranljivost in izražanje.

Izbira bo kompozicijska stvarnost in sredstvo pri odločanju za sodelovanje v performativu ali za opazovanje - kot gledalec - še vedno sodelujoč v procesu. Cilj je, prepoznati, da v ustvarjalnem kompozicijskem procesu čas teče z različno zaznanimi hitrostmi in da se prostor premika v več dimenzijah hkrati.

Budna polnost oskrbi  posameznika s podatkom o lastni prezenci ter prebuja kompozicijski čut.

Vpis in udeležba:
Delavnica bo potekala 16., 17. in 18. oktobra od 10h do 13h v Gledališču Glej.
Delavnica bo v angleškem jeziku.
Kotizacija za delavnico znaša 50 evrov, prijave so obvezne na tej povezavi. Ko izpolnite prijavnico, boste prejeli račun.