Budleja: Brez okovov

:
:
Projekcija filma.

Plakat filma Budleja: Brez okovov

Budleja: Brez okovov je dokumentarni film o Brendi Birungi, znani tudi pod imenom Lady Unchained – pesnici, performerki in zagovornici življenja po prestani zaporni kazni. Film spremlja njeno življenje po zaporu – postala je umetnica – s pomočjo pogovorov z ljudmi, ki so bili del tega popotovanja. Čeprav so izkušnjo zapora doživeli le nekateri med njimi, je podpora Lady Unchained koristila vsem. Film priča o pozitivnemu vplivu, ki ga je imela na njihovo življenje, ker jih je spodbujala, naj uporabijo svojo ustvarjalnost in obelodanijo svoje zgodbe.

V dokumentarcu Tracy Kiryango se Lady Unchained vrne v zapor HMP Holloway in obišče celico, kjer je bila zaprta, pa tudi zaporniško kapelico – oba pomembna prostora, točki preobrata v njenem življenju. Zapor je zdaj zaprt in prerasel z budlejami: ta rastlina zapolnjuje prazen prostor in spominja na metulje, s katerimi jo povezujejo (v slovenščini se imenuje tudi metuljnik). Brenda Birungi v filmu premišljuje o spominih na tiste, ki jih je osvobodila smrt, in tiste, ki so, kot ona sama, po zaporu zaživeli na novo.

Projekciji bo sledil pogovor z Lady Unchained in Tracy Kiryango, ob 21.00 pa pesniški nastop Lady Unchained (oboje v angleščini).

Režija in montaža: Tracy Kiryango
Asistentki producentke: Josie Lawrence, Sarra Grillo-Henry
Producentka: Moriam Grillo
Nastopajo: Brenda Birungi, Tek, 4EvaSiege, Oz Izzet

Sodelujoče umetnice:

Tracy Kiryango
Brenda Birungi