Hoppla, wir leben. Izgubljena gesta lastnega odstopa


Foto: Toni Soprano

Sklepno dejanje nemškega cikla

Predstavnina Hoppla, wir leben. Izgubljena gesta lastnega odstopa je sklepno dejanje nemškega cikla Beton Ltd., ki vsebinsko zaokrožuje predstavi Ich kann nicht anders (2016), Große Erwartungen/Velika pričakovanja (2018) in glasbeno-uprizoritveni
hibridni projekt Mahlzeit (2019).

Vsebinsko se predstavnina nanaša na vprašanje, kaj se v družbi dogaja, da se nihče več ne poslužuje geste odstopa, pa tudi na vprašanje odstopa performerja v poziciji do publike, odstopa od ustaljenega proizvajanja gledališke umetnosti ob radikalnem
preverjanju lastnega modela kolektivnosti, razširjene avtonomije in nehierarhičnosti. V subverzivni poziciji, da živimo, medtem ko vendarle ne živimo, Beton Ltd. ne pristaja na nobeno doslej ugotovljeno ali izbojevano gledališko formo (določene forme uspavajo določene vsebine), ampak so se tokrat oprijeli redukcije kot osnovnega umetniškega principa, ki je povzročil nastanek predstavnine, kot delo definirajo sami.

V izogib napačnim interpretacijam, v primeru Hoppla, wir leben ne gre za opustelo ali bodočo scenografijo, temveč za formo, ki je bližje instalaciji, svojo gledališko napetost pa gradi skozi osebne interpretacije članov kolektiva v odstopu. Tako bodo člani kolektiva na 29-urnem neprekinjenem dogodku predstavnino varovali, skupaj obedovali in izvajali vodene oglede: 

Oblikovanje zvoka: Jure Vlahovič
Izvršna producentka: Maja Vižin
Tehnični direktor: Andrej Petrovčič
Stiki z javnostjo: Tamara Bračič Vidmar

Pri projektu v produkciji Zavoda Bunker so sodelovali Katarina Stegnar, Primož Bezjak, Branko Jordan, 0045, Toni Soprano Meneglejte, Jure Vlahovič, Maja Vižin, Andrej Petrovčič, Tamara Bračič Vidmar, Petra Horvat, Sara Oškera idr.