Ars teatralis: Odrešenje in onkraj

Literarni večer

Foto: Arhiv SSG Trst

Literarni večer Ars teatralis, ki je že postal stalnica v sodelovanju med Slovenskim stalnim gledališčem in RTV Slovenija, bo v ponedeljek gostoval v štandreški cerkvi sv. Andreja apostola, ki je ena največjih v goriški nadškofiji. V Štandrežu se je leta 1676 rodil tudi kapucinski oče Romuald, krstno imenovan Lovrenc Marušič. Služboval je med drugim v Gorici in Škofji Loki in prav tam je napisal Škofjeloški pasijon, ki velja za najstarejše ohranjeno dramsko delo, napisano v slovenščini – letos mineva 300 let od prve uprizoritve. In kot je oče Romuald prvi izpričani začetnik slovenskega dramskega jezika, se je veliki italijanski pesnik Dante Alighieri, čigar 700. obletnico smrti zaznamujemo letos, pojavil ob zori italijanskega pesniškega jezika.  

Idejni vodja cikla Ars teatralis in režiser literarnega večera Odrešenje in onkraj je Alen Jelen, scenarij pa je delo Mateja Venierja, ki med drugim zapiše: ''Njuna literarna svetova se ne bi mogla bolj razlikovati, vendar oblikovno nadvse prefinjene Dantejeve tercine in kakor iz brun zbite, pa skrajno ekspresivne rimarije očeta Romualda, polne prvinske ljudske čustvenosti, povezuje marsikaj, še najbolj pa tema odrešenja: Kristusovo odrešenjsko trpljenje so očetje kapucini v Škofji Loki na najbolj nazoren način prikazali svojim vernikom, veliki Alighieri pa je trpljenje grešnikov v peklu in vicah opisal tudi kot opomin za prehod duše k višjemu odrešenjskemu spoznanju.'' 

Dramaturški koncept je zasnovan kot uprizarjanje bralne vaje – gre za neke vrste gledališče v gledališču. Nastopali bodo Ana Facchini, Nikla Petruška Panizon, Matija Rupel, Danijel Malalan in Igor Velše. Cerkveno akustiko bosta glasbeno oplemenitili Apolonija Gantar na orglah in Andrejka Možina na violončelu.  

Literarni večer Ars teatralis: Odrešenje in onkraj bodo v ponedeljek, 13. septembra, ob 20. uri neposredno prenašali na 3. programu Radia Slovenija, programu Ars in na slovenskem programu Rai FJK – Radiu Trst A. Dogodek, ki bo dostopen tudi v spletnem videoprenosu, je plod sodelovanja programa Ars, Slovenskega stalnega gledališča Trst, Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, Slofesta – festivala slovenske narodne skupnosti v Italiji.