40 let sem delal: Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka

:
:
Razstava o dramatizacijah Hlapca Jerneja za 70 let gledališkega muzeja. Avtorja razstave sta Tea Rogelj (SLOGI) in dr. Aldo Milohnić (UL AGRFT).
Milan Skrbinšek, avtor prve celovite dramatizacije Hlapca Jerneja. Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.
Avantgardist Ferdo Delak. Foto Josip Pogačnik, Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.
Jože Babič kot Potepuh in Milan Skrbinšek kot Hlapec Jernej v uprizoritvi: Milan Skrbinšek, Hlapec Jernej in njegova pravica (Drama SNG Maribor, 1945). Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.
Krstna uprizoritev Delakove dramatizacije Hlapca Jerneja (Delavski oder v Ljubljani, 1932). Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.
V krstni postavitvi Delakove dramatizacije Hlapca Jerneja so uporabili tudi projekcije Ljubomirja Ravnikarja. Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.
V krstni postavitvi Delakove dramatizacije Hlapca Jerneja so uporabili tudi projekcije Ljubomirja Ravnikarja. Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.
Operni zbor in Friderik Lupša v naslovni vlogi opere Hlapec Jernej in njegova pravica (Opera SNG Ljubljana, 1957). Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Povest Hlapec Jernej in njegova pravica je najbolj prevajano delo Ivana Cankarja, kar priča o njeni univerzalnosti in mednarodni prepoznavnosti. Hlapec Jernej je spodbudil – in še spodbuja – tudi številne priredbe za gledališče, opero, zborovsko glasbo, radio, film, televizijo, v novejšem času tudi strip.

Razstava se osredotoča na najpomembnejši dramatizaciji te povesti: prvo je pred sto leti (1922) napisal vsestranski gledališki ustvarjalec Milan Skrbinšek, drugo pred devetdesetimi leti (1932) avantgardist Ferdo Delak. Na ogled so izbrana gradiva iz zbirk Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja (tipkopisi in knjižne izdaje dramatizacij, scenske skice, skice za projekcije, lepaki, gledališki listi, fotografije uprizoritev …), ki so pospremila številne postavitve Skrbinškovih in Delakovih priredb Hlapca Jerneja.

Javna vodstva po razstavi 40 let sem delal:

  • torek, 2. 12. 2022, ob 16. uri (vodi dr. Aldo Milohnić);
  • petek, 9. 12. 2022, ob 11. uri (vodi dr. Aldo Milohnić);
  • četrtek, 22. 12. 2022, ob 17. uri (vodi mag. Tea Rogelj);
  • torek, 17. 1. 2023, ob 17. uri (vodi mag. Tea Rogelj).