40 let sem delal: Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka

Razstava o dramatizacijah Hlapca Jerneja za 70 let gledališkega muzeja. Avtorja razstave sta Tea Rogelj (SLOGI) in dr. Aldo Milohnić (UL AGRFT).


Foto: Andrej Ovsec

Povest Hlapec Jernej in njegova pravica je najbolj prevajano delo Ivana Cankarja, kar priča o njeni univerzalnosti in mednarodni prepoznavnosti. Hlapec Jernej je spodbudil – in še spodbuja – tudi številne priredbe za gledališče, opero, zborovsko glasbo, radio, film, televizijo, v novejšem času tudi strip.

Razstava se osredotoča na najpomembnejši dramatizaciji te povesti: prvo je pred sto leti (1922) napisal vsestranski gledališki ustvarjalec Milan Skrbinšek, drugo pred devetdesetimi leti (1932) avantgardist Ferdo Delak. Na ogled so izbrana gradiva iz zbirk Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja (tipkopisi in knjižne izdaje dramatizacij, scenske skice, skice za projekcije, lepaki, gledališki listi, fotografije uprizoritev …), ki so pospremila številne postavitve Skrbinškovih in Delakovih priredb Hlapca Jerneja.

Nedavno je izšla tudi knjiga Alda Milohnića 40 let sem delal: dramatizacije in priredbe Cankarjevega Hlapca Jerneja (SLOGI v sodelovanju z UL AGRFT), ki je nastala na podlagi avtorjeve temeljne raziskave dosedanjih priredb Hlapca Jerneja za gledališče, radio, film, televizijo in strip.

Razstava je na ogled od 7. do 18. junija 2023 v Univerzitetni knjižnici Maribor (med delavniki od 8. do 19. ure in ob sobotah do 13. ure)

Odprtje in prvo vodstvo: 7. junij 2023 ob 18.00, Knjižno razstavišče Univerzitetne knjižnice Maribor.

Vodstvo po razstavi v okviru Poletne muzejske noči: 17. junij 2023 ob 19.00, Knjižno razstavišče Univerzitetne knjižnice Maribor.


Vir: http://veza.sigledal.org/dogodek/40-let-sem-delal-iz-nasih-zbirk-hlapec-jernej-od-cankarja-do-skrbinska-in-delaka-e