4+4+4. Prispevki o vizijah gledališča

:
:
Okrogla miza v organizaciji Društva gledaliških režiserjev v sodelovanju s Festivalom Borštnikovo srečanje

 Društvo gledaliških režiserjev je bilo ustanovljeno maja leta 2012 zaradi prepričanja, da je slovensko gledališče javno dobro, eno redkih področij, na katerem smo tako po kakovosti kot po profesionalizmu primerljivi z evropskimi vrhunci, in bistven gradnik slovenske kulturne in umetniške identitete. Društvo je v prvi vrsti posvečeno razvoju poklica in umetniških praks gledališkega režiserja.

Menimo, da se je po prelomnih dogodkih v gledališču v prejšnjem stoletju in po zaključeni prvi dekadi novega pojavila potreba po sistematični avtorefleksiji, kjer se bo stroka razvijala in omogočala duhovne in materialne pogoje za ustvarjanje v institucionalnem, neodvisnem in izobraževalnem gledališkem sistemu.
Zato v okviru Festivala Borštnikovo srečanje pripravljamo dogodek 4+4+4.

V njem bodo umetniki Ivana Djilas, Barbara Novakovič Kolenc, Matjaž Zupančič, Zvone Šedlbauer, Jernej Lorenci, Janez Janša, Jure Novak in Boris Kobal predstavili desetminutne prispevke o lastnih vizijah gledališča. Dogodek je poskus avtorefleksije in vzajemnega dialoga ter izraz zavedanja pomena vitalnega, premišljenega, inovativnega in s tradicijo prežetega gledališča.

Društvo gledaliških režiserjev