Križanka Ivan Cankar

»Malo mi je mar, da iščete v mojih spisih samo sanjarske vsebine in različnih ekstravaganc … svoje sanje sem doživel, ljudi, ki jih opisujem, sem ljubil in sovražil in študiral; kar je v mojih novelah izmišljenega, je samo okvir. (…) Razloček med mojimi in Tavčarjevimi neverjetnostmi pa je velik: – on ni doživel ničesar, o čemer je pisal, jaz sem doživel vse, o čemer ­govorim.« (Iz pisma Govekarju l. 1899)

ŽENSKE: Čez vero šimfa! Čez vero šimfa! Hrup.

JERMAN: začuden Nisem govoril o veri ...

DELAVEC: Dali so jim znamenje! Pokaže na duri v ozadju. Tam so jim dali znamenje!

JERMAN: Prijatelji -

GLASOVI: Molči! - Nehaj, šolmašter! ženski glasovi Antikrist!

ŽENSKI GLAS: v hipni tišini, tako da se jasno čuje Mati mu umira, on pa Boga preklinja! Od tod do konca se vrši vsa stvar v hrupu in zelo hitro, tako da beseda prehiteva besedo.

GLASOVI: Nehaj, šolmašter!

NACE: Kristjani, ljubi moji, ne takisto -

JERMAN: je stal za trenutek osupel Kakšna je bila beseda, ki ste jo rekli? Kaj ste iznaš li, da bi me do dna ranili? - Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje! Gospodar se menja, bič pa ostane in bo ostal na vekomaj, zato ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!

GLAS: od okna Ali ste možje, da poslušate?

GLASOVI: vsivprek Lákot! - Ti nas boš zmerjal? - Na cesto! - Udarite!

JERMAN: stopi z eno nogo na stol, z drugo na mizo Hlapci! Med vas bi Kristus ne prišel z besedo, prišel bi z bičem! Norec, ki se je napravil, da bi vam odklepal to pamet devetkrat zaklenjeno -

GLASOVI: Zadosti je! Kdo je hlapec?

ŽENSKI GLASOVI: Ali ste možje ali niste? Ali da ga me razpraskamo? Možje so vstali; kozarci zazvenče; miza v ozadju se je bila prevrnila.

DELAVEC: Kamenje! Zaprite okna!

KALANDER: Gospod, nehaj!

GLASOVI: Kdo je hlapec? - Udarite!

JERMAN: Hlapci, obsojeni za hlapce -

GLASOVI: Kdo? Čaše žvenkečejo, lete proti Jermanu: nenadoma se prime za glavo in omahne s stola.

 

Vir: Ivan Cankar: Hlapci, Wikivir.