STA, 6. 6. 2018

Župančičevo nagrado prejemejo EnKnapGroup ter Nataša in Ravil Sultanov

Župančičevo nagrado za življenjsko delo za leto 2018 prejme filmar in pedagog Karpo Godina. Najvišja priznanja Mestne občine Ljubljana (Mol) za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture v zadnjih dveh letih pa prejmejo EnKnapGroup, gledališka ustvarjalca in poučevalca cirkuške umetnosti Nataša in Ravil Sultanov ter literat Jani Virk.
:
:

EnKnapGroup / Foto: Andrej Lamut

Kot piše v utemeljitvi, ki so jo posredovali z MOL, mednarodna plesna skupina EnKnapGroup, ki jo je leta 2007 ustanovil priznani slovenski koreograf in plesalec Iztok Kovač in in ki od leta 2009 domuje v Španskih borcih, zavzema osrednje mesto na področju sodobnega plesa in plesnega gledališča. Je edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji. Vzpostavil je visoke produkcijske standarde ter celovito profesionalno obravnavo sodobne plesne umetnosti.

Zakonca Nataša in Ravil Sultanov sta s svojim cirkusom Bufeto in znanjem cirkuške umetnosti ustvarila bolj sodoben in vesel slovenski kulturni prostor ter Ljubljano umestila na svetovni zemljevid tega kulturnega področja. Postavila sta številne avtorske predstave in uvedla cirkuški festival, ki je v mesto pripeljal najboljše klovne.

Ravil Sultanov, Nataša Sultanov, Župančičeva nagrada, EN-KNAP