STA, 22. 3. 2024

Znani nominiranci za nagrado skupine OHO 2024

Letošnji nominiranci za nagrado skupine OHO, osrednjo nacionalno nagrado za mlade vizualne umetnike, so Maja Bojanić, Lucija Rosc, Dominik Štibernik in Nežka Zamar, so sporočili iz Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E., ki je ustanovil nagrado. Zmagovalca bo žirija razglasila v drugi polovici maja, po ogledu razstave nominirancev.
:
:

Foto: Pixabay

Nominirance je izbrala strokovna žirija, v kateri so bili vizualni umetnik Jože Barši, v. d. direktorice Moderne galerije Ljubljana Martina Vovk in sodobni umetnik Dalibor Martinis, ki prihaja iz Zagreba. Na javni razpis je prispelo 21 prijav.

Maja Bojanić (1997) po diplomi iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (ALUO) trenutno nadaljuje s podiplomskim študijem na Univerzi uporabnih umetnosti na Dunaju na oddelku za transdisciplinarno umetnost. V svoji umetniški praksi raziskuje odnos med spominjanjem in pozabljanjem znotraj konteksta prevladujočih zgodovinskih pripovedi. Sodelovala je na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in v tujini.

Lucija Rosc (1995) je vizualna umetnica, ki je dodiplomski študij fotografije končala na Fakulteti za aplikativne vede VIST v Ljubljani, magistrski študij Oblikovanja vizualnih komunikacij, smer fotografija, pa zaključila na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Sodelovala je na več samostojnih razstavah doma in v tujini. Pri svojem delu združuje raziskovalni pristop z igrivo interpretacijo. Je prejemnica Prešernove nagrade ALUO za magistrsko delo.

Dominik Štibernik (1993) je leta 2019 diplomiral na Akademiji za vizualne umetnosti Ljubljana (AVA). Njegova dela so bila razstavljena na več skupinskih in samostojnih razstavah doma in po svetu. V svojem delu preučuje razstavne, ateljejske in ob-produkcijske spontanosti; zakulisje umetniške prakse je povišano v umetniško delo ali gesto. Pojavnost vsakdanjega precizno reproducira in uprizarja prek jezika razstavnih ali umetniških protokolov.

Nežka Zamar (1990) je interdisciplinarna umetnica. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah leta 2013. Študij je nadaljevala na Univerzi Mimar Sinan Fine Arts v Istanbulu in na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah. Njeno delo prevprašuje meje identitet in individualnosti jezika, ter širjenje medprostora med materialnostjo in konceptom. Predstavljeno je v obliki prostorske instalacije, site-specific projektov in arhivov. Razstavlja doma in v tujini.

Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalna nagrada za mlade vizualne umetnike, ki jo je ustanovil Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. leta 2005. Nagrada je članica mednarodne mreže Young Visual Artist Award, ki združuje nevladne organizacije centralne in vzhodne Evrope.

Nagrada vključuje rezidenco v New Yorku, ki jo pripravljajo v sodelovanju z ameriškimi partnerji Trust for Mutual Understanding New York in Residency Unlimited New York. Po dvomesečni umetniški rezidenci v New Yorku se nagrajenec s samostojno razstavo predstavi še v Galeriji P74 v Ljubljani.

Nagrada skupine OHO, OHO