STA, 19. 3. 2023

Znane nagrajenke natečaja projekta Sence pandemije: skriti glasovi

Strokovna žirija mednarodnega gledališkega projekta Sence pandemije: skriti glasovi je med prispeli na natečaj za izbor treh novih dramskih besedil izbrala dela Kristine Kegljen, Katje Gorečan in Tijane Grumić. Prijavile so se z deli Pod suknjom (Pod krilom), Aktivistke in Svet zaslužuje kraj sveta (Svet si zasluži konec sveta).
:
:

Na natečaj, ki so ga oktobra lani v projektu Sence pandemije: skriti glasovi objavili Zagrebško gledališče mladih, Festival Borštnikovo srečanje in Beograjsko dramsko gledališče, je prispelo 69 izvirnih dramskih besedil, od katerih eno ni ustrezalo kriterijem, zato ga žirija ni upoštevala.

Natečaj je bil namenjen izključno avtoricam, projekt pa naslavlja problem nasilja nad ženskami v času zaprtja javnega življenja zaradi pandemije covida-19. "Veliko število prispelih dramskih besedil kaže na pomembnost razpisane tematike kot tudi na majhno število javnih razpisov za izvedbena besedila na regionalni ravni," je izpostavila žirija.

"Tematika nasilja nad ženskami (ne glede na specifičen okvir pandemije covida-19 je po eni strani nehvaležna, saj lahko hitro zaide v stereotipizacijo in dobesednost. Izjemna kompleksnost situacije narekuje prikaz položaja žrtve, ne da bi bila ta predstavljena kot pasivna in izkoriščena, kakor tudi prikaz položaja nasilneža, ki ni banaliziran, in da besedilo po drugi strani zaobide tudi velikokrat omejujoč pridevnik 'ženski'," je dodala.

Prispela besedila so postavljena v različne svetove, od hiperrealističnega vsakdana, poetično zamišljenih prostorov preko manifestov do znanstvene fantastike. "Ne glede na to, da so bila izbrana samo tri besedila, iskreno upamo, da bomo prebrane naslove videli na repertoarjih gledališč, odrov in avditorijev," je še zapisala žirija, ki so jo sestavljali Vilma Štritof, Rok Andres, Biljana Srbljanović, Tanja Šljivar, Tomislav Zajec, Selma Spahić in Ivana Vuković.

Vsako od izbranih besedil bo nagrajeno v višini 4000 evrov. Izbrana besedila bodo tudi prevedena v angleščino in objavljena na spletni strani projekta Sence pandemije: skriti glasovi, čemur bo sledila premierna uprizoritev nagrajenih besedil v obliki omnibusa, ki ga bo režirala režiserka Selma Spahić. Predstave bodo gostovale v Zagrebu, Beogradu in Mariboru.