STA, 10. 2. 2011

Znamenito gledališče Schaubühne Berlin prihaja z Ibsenovo dramo v CD

Drama John Gabriel Borkman norveškega dramatika Henrika Ibsena iz leta 1896 je aktualni portret špekulantskega bankirja. V postavitvi Thomasa Ostermeierja in produkciji enega izmed najprestižnejših gledališč v Evropi Schaubühne Berlin bo uprizorjena v četrtek in petek, 10. in 11. februarja, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD).
:
:

foto Arno Declair
Ibsenovo delo John Gabriel Borkman, ki je bilo na Slovenskem doslej uprizorjeno samo enkrat, in sicer leta 1926 pod režijsko taktirko Marije Vera v ljubljanski Drami, je portret moža, špekulantskega bankirja. Obseden je z močjo in navdušen nad denarjem, ki lahko vodi svet. Z utopično vero v svobodo in srečo ga zanima človeški napredek, ki ga vidi v kroženju kapitala. Denar časti kot bi bil naravna sila, ki obstaja onkraj človeškega zakona in reda, zanj je pripravljen iti preko trupel in žrtvovati ljubezen. Ibsen v zgodbi o sodobnem kapitalizmu opisuje bliskovit vzpon in padec nekega moža ter opustošenje, obubožanje in uničena življenja, ki mu sledijo.

Režiser in umetniški direktor Schaubühne Berlin Ostermeier je v Johnu Gabrielu Borkmanu, ki ga je premierno predstavil pred dvema letoma, odkril povsem aktualno igro. Uprizoritev, ki je bila pri kritikih in občinstvu navdušeno sprejeta v številnih gledaliških središčih, odlikujejo izjemna bistroumnost režijske misli, izčiščena gledališka podoba in sijajen igralski ansambel, sporočajo iz Cankarjevega doma. V njem igrajo trije legendarni nemški igralci: Josef Bierbichler, Angela Winkler in Kirsten Dene.

Ostermeier je eden najprodornejših režiserjev sodobnega dramskega gledališča. Po končanem študiju je v nekaj letih iz malega alternativnega gledališča Baracke, ki je pod njegovim vodenjem doseglo kulten status, prestopil v eno najprestižnejših nemških gledališč Schaubühne Berlin in na novo izoblikoval njegov umetniški profil.

Gledališče Schaubühne Berlin je bilo ustanovljeno leta 1962 kot zasebno gledališče s politično in družbeno angažiranim repertoarjem. Njegovo podobo in izjemni sloves so zaznamovali največji ustvarjalci nemškega gledališča, med njimi režiserji, kot so Peter Stein, Klaus Michael Grüber, Luc Bondy, Jürgen Gosch, Andrea Breth ter dramatiki in dramaturgi Dieter Sturm, Botho Strauss, igralci Edith Clever, Jutta Lampe in Bruno Ganz.

Ostermeier se je že večkrat zelo uspešno spopadel z "očetom meščanske drame" Henrikom Ibsenom. Velik uspeh je dosegel z uprizoritvijo Nore (2002), ki je prejela Nestroyevo nagrado in nagrado politika na beograjskem festivalu Bitef. Sledile so ji nove uprizoritve Ibsena: Stavbenik Solness (2004) in Hedda Gabler (2005). Slednja je prejela nagrado berlinske publike, John Gabriel Borkman (2009) pa je bil ovenčan z Grand Prix francoskih kritikov.

Po premieri v Rennesu in Berlinu je predstava John Gabriel Borkman doslej gostovala v Lizboni, Parizu, Münchnu, Recklinghausnu, Tampereju, Modeni, Atenah in Oslu. V Ljubljani bosta Ostermeier in Schaubühne Berlin gostovala prvič po desetih letih.