STA, 25. 10. 2022

Žiga Divjak v SMG s predstavo Krize nagovarja popredmetenje človeka in narave

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo v danes premiera predstave Krize v režiji Žige Divjaka. Režiser meni, da v kapitalizmu predmetimo tako človeka kot naravo. Ta postopoma propada, ker zaradi reševanja manjših kriz ne pridemo do večjih, ki ogrožajo obstoj človeštva. To bo v prihodnosti obstalo, če se odrečemo individualizmu.
:
:
Foto: Žiga Divjak
Foto: Žiga Divjak
Foto: Žiga Divjak
Foto: Žiga Divjak
Foto: Žiga Divjak
Foto: Žiga Divjak
Foto: Žiga Divjak

Kot je na novinarski konferenci na Novi pošti povedal direktor SMG Tibor Mihelič Syed, predstava govori o okoljski krizi, ki navsezadnje tudi spreminja vremenske vzorce, ki smo jih bili vajeni v preteklosti.

S predstavo SMG sodeluje v evropskem projektu Art, Climate, Transition. Projekt združuje institucije, ki želijo s pomočjo široke perspektive poiskati specifične možnosti, ki pozivajo ali zahtevajo ukrepanje. V tem primeru predstava izpostavlja, "da ne moremo ubežati od krize kapitalizma, v katerem imamo ljudje podoben odnos do ljudi in narave", je povedal Žiga Divjak in dodal, da "vse bolj postaja jasno, da je skupnostno delovanje edina možna alternativna rešitev tega problema".

Umetniški vodja in dramaturg predstave Goran Injac je povedal, da je predstava že bila premierno uprizorjena na festivalu Bitef. Dodal je, da si jo je zaradi srečanja mednarodne mreže za sodobne uprizoritvene umetnosti IETM ogledala mednarodna publika, med katero je požela veliko zanimanja. Izrazil je upanje, da bo v prihodnosti gostovala še drugod v tujini.

Po njegovih besedah gre za umetniški eksperiment, ki se po zgradbi občutno razlikuje od ostalih predstav Nove Pošte, ki nastajajo v koprodukciji Maske Ljubljana in SMG. Predstava poteka ob naraciji Blaža Šefa, za katero so motive črpali iz knjig Manj je več Jasona Hickla in Goba na koncu sveta Anne Lowenhaupt Tsing. Igralci v predstavi posledično ne izgovarjajo besed, temveč jih zgolj poslušajo kot ritmično podlago, ki "predstavlja situacijo takšno, kot je - precej katastrofično," je povedal Šef.

Igralci so popredmeteni tako, da so jim odvzete besede, ki jih uprizarjajo. Na vprašanje Miheliča Syeda, kako igrati nekaj, kar ni subjekt, je režiser odgovoril, da že v osnovi "krize doživljamo kot subjekti, ki kričijo v svoji notranjosti, a zaradi izčrpanosti vse bolj postajamo objekti". Igralka Katarina Stegnar je povedala, da v resnici postajamo objekti zato, da lahko dva odstotka prebivalstva uživata v svoji subjektiviteti. Igralka Draga Potočnjak pa je dodala, da se zdi, "kot da nas nekaj ves čas vrti in ta spirala postaja vedno hitrejša" ter da se vrtenja, v katerem se izgubljamo, zavedamo, kar je samo po sebi ambivalentno.

A vendar bistvo predstave ostaja optimistično. Kot so zapisali v SMG: "Pozabljamo, da je kriza izredni čas, čas, ko na videz nemogoče ideje postanejo mogoče. Toda katere ideje? Tiste, ki bi ljudem omogočile večjo varnost, zdravje in blaginjo, ali one, namenjene nadaljnjemu bogatenju že tako nepredstavljivo bogatih? V Krizah se bo Žiga Divjak z ekipo posvetil tem vprašanjem, ob čemer bo posebno pozornost namenil človekovi zmožnosti za sodelovanje in potrebi, da svet narave znova odkrijemo ne le kot vir, temveč kot enakovrednega partnerja."

V predstavi nastopajo še Sara Dirnbek, Iztok Drabnik Jug, Klemen Kovačič, Vito Weiss in Gregor Zorc. Dramaturg je Injac, scenograf Igor Vasiljev in kostumografinja Tina Pavlović. Projekt je nastal v koprodukciji SMG, Maske Ljubljana, Bitefa iz Beograda in Zadruge Domino iz Zagreba.

Žiga Divjak, SMG

Povezani dogodki