Zavod Emanat, 24. 12. 2010

Zavod EMANAT - 2010 v besedi in sliki

Konec leta je ponavadi čas, ko se ozremo nazaj in ocenimo narejeno, zato sledi kratek pregled letošnjega dela in uspehov v Zavodu Emanat.
:
:


Oder:
Letošnja »bilanca« delovanja Zavoda EMANAT je uspešna; izvedli so 66 predstav oz. javnih predstavitev, od tega 5 premier v Ljubljani, Mariboru in v Trbovljah, s predstavami so gostovali v Celju, Sežani, Kopru, Mariboru in Murski Soboti, bogate pa so bile tudi njihove »izvozne« aktivnosti, saj so letos na gostovanjih v tujini predstavili preko 20 predstav v 14 različnih mestih na Hrvaškem, v Srbiji, Avstriji, Nizozemski, Italiji, Belgiji, Nemčiji, Španiji in ZDA.  V okviru mednarodnega partnerstva v raziskovalnem projektu Pro-Dance je predstava v nastajanju, v kateri sodeluje tudi mlada slovenska plesalka Tina Runko, doživela javne predstavitve v Munchenu, Pragi in Perugi. 

Letošnje premiere:
Wanda & Nova deViator: Zamrznjene podobe
4. letnik SVŠGL – umetniška gimnazija: Večer plesnih solov
Daniel Veronese / Eric Dean Scott: Teater za ptiče
Nina Fajdiga in Jasmina Križaj: … in kliči me Antonija

Izobraževalni program AGON
V letu 2010 so v okviru AGON programa in v sodelovanju z različnimi partnerji  v Ljubljani in v tujini izvedli 10  umetniških delavnic s pedagogi: Irena Tomažin, Eric Dean Scott, Maja Delak, Matija Ferlin, Hasmik Harutyunjan, Matej Kejžar, Nicole Beutler in Guerrilla Girls on Tour (delavnica in ulična akcija).

Založništvo
Aktivni pa so bili tudi v založništvu, saj so v knjižni zbirki Prehodi in Prehodi XS letos izšle 3 nove knjige:
Eda Čufer in Katja Praznik: Kronotopografije plesa: Dve razpravi
Mihail Mihajlovič Bahtin: K filozofiji dejanja
Daniel Veronese: Gledališče za ptice

V mesecu decembru 2010 sta izšli razpravi, zbrani v knjigi Kronotopografije plesa, ki sta nastali na podlagi nekajletnih raziskovanj sodobnega plesa dveh strokovnjakinj. Prvo razpravo, »Zapisovanje gibanja: dramaturška meditacija o kulturni zgodovini plesnih notacij«, je Eda Čufer pripravila na podlagi dolgoletnega praktičnega dramaturškega dela ter zanimanja za oblike in strategije zapisa, ki bi lahko v modernih in sodobnih izvajalskih umetnostnih praksah predstavljale alternativo tradicionalnemu dramskemu tekstu. Sledi ji razprava »Ideologije plesnega telesa« Katje Praznik, v kateri skuša avtorica vzpostavljati koncepte, s katerimi bi bilo mogoče artikulirati telesnost in njeno funkcijo v plesni umetnosti.

Razpravi povezuje kontekst, saj skušata vzpostaviti diskurz o plesu, ki je v slovenskem kulturnem prostoru izrazito marginaliziran.

Nagrade
Maja Delak, direktorica in umetniška vodja EMANAT je v letu 2010 prejela nagrado Prešernovega sklada za koreografski opus predstav Drage drage, Serata Artistica Giovanile in Poti ljubezni ter za njen prispevek k afirmaciji sodobnega plesa pri nas, sodelavec koreograf in performer Matija Ferlin, pa je prejel Nagrado hrvatskog glumišta za koreografijo predstave Nastup, ki je zmagovalna plesna predstava na Hrvaškem v letu 2010.