Bunker/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 6. 5. 2020

Zavod Bunker na spletu

V času, ko so morala gledališča in druge kulturne ustanove začasno zapreti vrata, so se marsikatere kulturne vsebine in aktivnosti preselile na splet. Številna gledališča vabijo k spletnemu ogledu nekaterih uprizoritev iz preteklih sezon, ljubiteljem gledališča, opere in baleta pa prek spleta ponujajo tudi nekatere druge vsebine. Ekipa portala SiGledal je pripravila pregled spletnih aktivnosti Zavoda Bunker.
:
:

Foto: Arhiv Bunker

Zavod Bunker vsakih nekaj dni na družbenih medijih objavil povezavo na posnetek ene izmed predstav ali drugih dogodkov, ki si jih bo mogoče ogledati z domačega kavča. Povezave na dogodke objavljajo tudi na spletni strani Gledališče s kavča.

Marca so objavili posnetek umetniške akcije Domine, ki je nastala v okviru festivala Mladi levi leta 2011, ko so na festival povabili britanski umetniški kolektiv station house opera z režiserjem Julianom Maynardom Smithom (produkcija Artsadmin), in svojo največkrat igrano produkcijo Lirični utrinki v mestu, z zadnjo so doslej presenetili že na tisoče ljudi na ulicah Ljubljane, Dunaja, Hannovra, Berlina, Budimpešte in na mnogih festivalih. Ogledate si lahko tudi posnetke predstav Ich kann nicht anders, Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli, TAM DALEČ STRAN. Uvod v ego-logijo in Rečem, kar mi rečejo, naj rečem kolektiva Beton Ltd. Na ogled sta tudi predstava oziroma protislava Če si srečen, ki so jo ustvarili  Andrej JusAna Duša, Špela FrlicNataša ŽivkovićPolona Janežič in Brane Zorman, predstava Show your face, ki so jo skupaj ustvarili kolektiv Betontanc in latvijski kolektiv Umka.lv, režiral pa jo je Matjaž Pograjc, in solo predstava Dvojna igra avtorice Katarine Stegnar.

V okviru pobude Gledališče s kavča so objavili tudi posnetek pogovora med dr. Renato Salecl, priznano slovensko filozofinjo, in dr. Henrietto L. Moore, britansko antropologinjo, v katerem sta spregovorili o vedno večjih družbenih neenakosti, podnebnih spremembah, prihodnosti Evrope, in premišljevali o tem, kako utrditi misel, da so spremembe možne. Na kritiški platformi Kriterij v rubriki Postkoronsko gledališče objavljajo premišljevanja o umetnosti danes in o gledališču po koroni. S prispevki so doslej sodelovali: Matic FerlanNataša BerceMila KotnikAnja RadaljacMuanis SinanovićLea Kukovičič in Jure Novak.

Bunker, Koronavirus