Moment, 7. 1. 2021

Zapisi iz brloga: Moment

Med popolnim zaprtjem gledališč zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa je gledališkim ustvarjalcem odvzet stik z gledalci. Na začetku leta 2021 je odgovor na vprašanje, kdaj bodo igralci lahko spet stopili pred publiko, popolna neznanka. Koliko ljudi bo takrat lahko sedelo v dvoranah? Kako ta čudni čas odmeva v gledaliških ustvarjalcih? – Kolektiv Moment: "Nočemo delati 'od doma', naše delovno mesto je teater. Avditoriji, stoli, pisarne, zaodrje ... To so po navadi majhni, ozki, natlačeni prostori. Polni vsega. In v teh prostorih je najbolj luštno takrat, ko se v njih drenjamo. Ko smo si blizu."

Avtorica grafike: Špela Majer

Vsi se strinjamo, da gledališče potrebuje publiko. Pravzaprav brez publike sploh ne obstaja. Publika za ekrani ni dovolj. Gledališče s publiko za ekrani ne obstaja. Razumemo motive, ideje ali izgovore, da je to pač trenutno edino mogoče. Ne sodimo o tem, ali je to lahko umetnost ali ne. Vemo pa, da to definitivno ni gledališče. 

Ne bodimo samo še en klik. Mi smo teater. Tukaj smo zato, da se ljudje srečajo, zabavajo, kakšno rečejo, kaj popijejo in se (upamo) polni novih uvidov in vprašanj vrnejo domov. Ali pa jim vsaj ni bilo dolgčas, dokler so bili v teatru.

Mi potrebujemo Teater. Hočemo delati! Nočemo delati “od doma”, naše delovno mesto je teater. Avditoriji, stoli, pisarne, zaodrje ... To so po navadi majhni, ozki, natlačeni prostori. Polni vsega. In v teh prostorih je najbolj luštno takrat, ko se v njih drenjamo. Ko smo si blizu. S tem ne komentiramo ukrepov in korone. S tem bi radi samo povedali, da je nam najboljše, ko smo skupaj, brez strahu, polni ljubezni. Za to smo se borili že prej in za to se borimo še vedno.

Koronavirus, Moment

V času ukrepov za zajezitev novega koronavirusa v rubriki »Zapisi iz brloga« sprašujemo igralce in druge gledališke ustvarjalce, kakšen je to čas, v katerem živimo in kako doživljajo prekinitev stika z gledalci. Navdih za ime rubrike, v kateri objavljamo replike gledališčnikov, smo na portalu SiGledal dobili pri igralki Janji Majzelj, ki se je prva odzvala na naše vabilo in nam poslala svoj zapis.

Moment, 25. 11. 2014
Kritiško-producentski laboratorij
Moment, 23. 8. 2010
Prestopi
Moment, 24. 12. 2020
Voščilo Moment