SMG, 30. 6. 2010

Zaključek uspešne sezone v Slovenskem mladinskem gledališču in poletna gostovanja

Slovensko mladinsko gledališče zaključuje izjemno uspešno sezono 2009/2010, v kateri je bilo uprizorjenih sedem premier (Nižina neba Nebojše Popa-Tasića v režiji Jerneja Lorencija, Sla Sarah Kane v režiji Vita Tauferja, Amado mio po Pasoliniju v režiji Ivana Peternelja, Peklenska pomaranča Anthonyja Burgessa v režiji Matjaža Pograjca, Šumi Petra Božiča v režiji Vinka Möderndorferja, Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića, Vampir po pesnitvi Marine Cvetajeve v režiji Ivice Buljana).
:
:

Amado mio / foto Matej Peternelj

SMG je februarja 2010 uspešno organiziralo 2. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki ga prireja Mestna občina Ljubljana, marca skupaj z AGRFT, Slovenskim gledališkim muzejem in Kinom Šiška pripravilo Simpozij o dramatiki in gledališču Petra Božiča, maja 2010 pa 4. mednarodni gledališki festival Prelet. SMG je v tej sezoni odigralo številne predstave po Sloveniji in 22 predstav v različnih državah sveta, po odmevnosti so izstopala gostovanja predstave Fragile! Tene Štivičić v režiji Matjaža Pograjca v Stockholmu in drugih švedskih mestih, gostovanje Zločina in kazni, ki ga je po romanu Dostojevskega v prevodu Marjana Poljanca priredil in zrežiral Diego de Brea, na Iberoameriškem gledališkem festivalu Bogote v Kolumbiji in gostovanje Cankarjeve Hiše Marije Pomočnice v režiji Silvana Omerzuja na mednarodnem gledališkem festivalu v Lodžu na Poljskem.

Zločin in kazen / foto Žiga Koritnik

Tudi poleti Slovensko mladinsko gledališče ne bo počivalo. Predstava Zločin in kazen po romanu Dostojevskega v režiji Diega de Bree bo 17. julija gostovala na festivalu Grad Teatar Budva v Črni gori, nato pa bo 22. julija uprizorjena v okviru mednarodnega festivala Mittelfest v Čedadu. Letošnji Mittelfest bo med 17. in 25. julijem, glasbeni, gledališki in plesni dogodki se bodo odvijali v Čedadu, Vidmu in stari Gorici. V okviru gledališkega programa izstopata Zločin in kazen v režiji Diega de Bree in Idiot po Dostojevskem v režiji litovskega gledališkega mojstra Ejmuntasa Nekrošiusa. 2. in 3. avgusta bo v okviru festivala Poletje v Vidmu gostovala predstava Amado mio po romanu Piera Paola Pasolinija v režiji Ivana Peternelja.