SMG, 1. 6. 2009

Zaključek festivala PRELET

Poslovili se bomo s predstavitvijo nove drame Petra Božiča, ki se na literarno prizorišče vrača po več kot dvajsetletnem postu, Šumi.

»Zločin in kazen je zgodba o tistem, kar ljubim, česar se bojim in po čemer hrepenim, kjerkoli in kadarkoli jo odprem, me prestraši in popolnoma prevzame, zato se počutim kot duhovni otrok Dostojevskega, četudi ubog in nebogljen. To je zgodba o vzgoji srca, nekakšna pasijonska igra z vsemi štirinajstimi postajami in epilogom – vstajenjem,« pravi Diego de Brea.
Lastna priredba je režiserju omogočila avtonomno (glede na roman in že znane priredbe) raziskovanje čudežnega kozmosa Dostojevskega. Skupaj z odlično igralsko ekipo je raziskoval emocionalna stanja, moč strahu, bojazni in zaskrbljenosti, beg, bežanje, begstvo, bolečino zaradi odsotnega in izgubljenega očeta, izzivanje življenja, ki pripelje onkraj dobrega in zlega in naposled klavrno konča v najglobljem blodnjaku krivde in trpljenja. Predstava se dotika vprašanja prerojenja in vstajenja, zločina kot metafizične ideje, kazni kot propada ideje in vzpostavitve dvoma. »Kazen je, da vzameš nase trpljenje in se skozenj očistiš.«
V pogovoru ob rob njegovega srhljivo lepega odrskega utelešenja Viscontijevega filma Somrak bogov je Diego de Brea izpostavil tudi naslednjo misel, ki je izhodišče za vse njegove raziskave gledališča: “Namen gledališča je, da odpira stvari, ki so globoko prikrite, balzamirane in iz človeka izstreljene.”
Zato nikakor ni naključje, da se po Kraljici Margot in Shakespearjevi tragediji Tit Andronik režiser skupaj z igralci, ki mu pomenijo bistvo gledališča, tokrat usmerja k mojstru polifonega romana, k velikemu psihologu in romanesknemu mislecu Fjodorju Mihailoviču Dostojevskem in njegovemu romanu Zločin in kazen.

ZLOČIN IN KAZEN: ponedeljek, 1. junija, ob 19. uri

Peter Božič je eden zadnjih ustvarjajočih predstavnikov morda najpomembnejše literarne generacije na Slovenskem po drugi svetovni vojni, rojene okrog leta 1930. Ta generacija je v revijah Beseda, Revija 57 in Perspektive, predvsem pa z lastnimi besedili z naglim rezom približala domačo ustvarjalnost sočasni evropski praksi, prežeti z modernizmom in eksistencializmom. Božičev delež v tej zgodbi je izjemen. Njegove drame so odpirale teatrske horizonte obzorja, njegova proza je v slovensko psihopatologijo zarezala kot skalpel.
Po dolgem, več kot dvajsetletnem postu se Božič na literarno prizorišče vrača z novo dramo Šumi (Beletrina, 2009). Izjemno ekonomično, osredotočeno na odnos med očetom in sinom, na sinovo obsedenost z očetovo zgodbo – izgubo gotovosti, ki se zaleze v naslednika, pa čeprav v vsem drugačnega, preprosto šumijevca. Poleg drame Šumi je v knjigi objavljen tudi intervju z dramatikom, ki ga je pripravil Gašper Troha, in pa eseja o Božičevi dramatiki izpod peresa dr. Tomaža Toporišiča in Uršule Cetinski. Vljudno vabljeni! Vstop prost.
O knjigi bodo spregovorili Peter Božič, pisatelj, Uršula Cetinski, direktorica Slovenskega mladinskega gledališča, Mitja Čander, urednik knjižne zbirke Beletrina. Predstavitvi bo sledila zabava z DJ-jem.
 
ŠUMI: ponedeljek, 1. junija, ob 21. uri