STA, 18. 3. 2022

Začenjajo se letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona

S predstavitvijo nove številke zbornika Pasijonski doneski in odprtjem razstave se drevi ob 19. uri v Sokolskem domu v Škofji Loki začenjajo letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona. Trajali bodo do 23. aprila in z različnimi dogodki pomagali vzdrževati pasijonsko kondicijo do naslednje uprizoritve pasijona.

Škofjeloški pasijon 2015 / Foto: Jure Nastran

Predvideno je bilo sicer, da se bo v letošnjem postnem in velikonočnem času po loških ulicah in trgih znova vila znamenita spokorniška procesija, saj je bila uprizoritev Škofjeloškega pasijona, ki naj bi sicer potekala vsakih šest let, iz lanskega leta prestavljena v letošnjega. Vendar je bila zaradi nadaljevanja epidemiološke situacije tudi v letošnjem letu odpovedana.

Pasijonsko kondicijo bodo tako tudi letos v Škofji Loki vzdrževali Dnevi Škofjeloškega pasijona. Ti bodo, kot so sporočili z Občine Škofja Loka, ponudili pester program prireditev. Prvi dogodek bo današnja predstavitev nove številke Pasijonskih doneskov, ki prinaša raznoliko postno branje, vključno s pridigo Ferdinanda Ljubljanskega, ki je shranjena v škofjeloškem kapucinskem samostanu.

Predstavitvi zbornika bo sledilo odprtje razstave del Jožeta Bartolja, ki je bil ob 300-letnici Škofjeloškega pasijona povabljen, da pripravi likovno razstavo, ki bi bila del širšega dogajanja ob postavitvi pasijonske procesije v jubilejnem letu 2021. Razstava z naslovom Križev pot kot likovni organizem bo na ogled do 17. aprila.

V Nunski cerkvi bodo od sobote do 23. aprila na ogled pasijonske jaslice, ki predstavljajo prizore Jezusovega trpljenja od slovesnega vhoda v Jeruzalem do križanja na Kalvariji in položitve v grob. V Crngrobu pa bodo čez teden dni odprli razstavo Škofjeloški pasijon v risbi Janeza Plestenjaka.

Kapucinski samostan 30. marca vabi na Pasijonsko sporočilo prizora Gospodova večerja z režiserjema Marjanom Kokaljem in Borutom Gratnerjem ter glasbenikom Janezom Jocifom. Predavanje bo nadaljevalo poglabljanja v duhovno sporočilo Škofjeloškega pasijona.

Osmega aprila Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka, Župnija Stara Loka, Župnijski zavod sv. Jurija in Pasijonski veter pripravljajo Pasijonski večer v Stari Loki, poimenovan Pasijonske reminiscence. Na njem bodo igralci in glasbeniki oživeli prizore iz Škofjeloškega pasijona ter premišljevali pasijon vsakega človeka in vsega človeštva. Osemnajstega aprila bo pasijonski večer potekal še v Selcih, in sicer v obliki velikonočnega koncerta.

Devetega aprila bodo na Mestnem trgu pasijonske delavnice izdelave butaric za cvetno nedeljo, izdelave rož iz papirja, pihanja jajc za pirhe in ročno barvanje pirhov, oblikovanje gline ter delavnica in pokušina postnih jedi, kot so aleluja, loške smojke, loška medla, loška mešanica in rovtarsko zelje. Loški skavti pa bodo ta dan izdelovali večmetrsko butaro velikanko.

Dogajanje se bo nadaljevalo 11. aprila s pasijonskim koncertom v Nunski cerkvi, na veliki petek, 15. aprila pa bo po Škofji Loki potekal križev pot, ki ga tokrat drugič pripravljata Župnija Škofja Loka in tamkajšnji kapucinski samostan. Vsakega, ki se bo udeležil križevega pota, vabijo, da s seboj prinese svoj križ.

Tudi sklepni dogodek bodo pripravili patri kapucini, in sicer bo to Romualdov dan 23. aprila, ko se bodo poklonili avtorju Škofjeloškega pasijona. Samostan bo na ta dan široko odprl svoja vrata in ponudil predavanje ter ogled knjižnice.