STA, 1. 9. 2020

Začenja se jubilejni 25. kulturno-gledališki festival Cankarjada

Na dvorišču Kluba vrhniških študentov bodo ob 17. uri odprli jubilejni 25. kulturno-gledališki festival Cankarjada, ki ga bo pospremila razstava linorezov umetnika Boruta Cigaleta. Do 5. septembra bodo obiskovalci lahko poskusili za festival zvarjeno pivo, zaplesali ob zvokih ŠKM bande, se nasmejali klovnom in se soočili s strahovi najstnikov.

Heroj 2.0 / Foto: Nada Žgank

"Letos festival prirejamo že v jubilejni 25. izvedbi, prav za to priložnost pa smo pripravili še posebej bogat program in posebno festivalsko pivo, ki ga je samo za nas zvarila vrhniška Human Fish Brewery," je zapisala vodja festivala Amanda Teršar. Odprtje Cankarjade bo spremljala zdaj že tradicionalna pogostitev in predstavitev festivalskega piva Cankarjada.

Festival bodo sicer odprli z razstavo linorezov mladega umetnika Boruta Cigaleta, ki je tudi avtor letošnje grafične podobe festivala. Na današnjem sporedu sta še klovnska predstava Za crknt, kjer bo skupina profesionalnih klovnov igralcev sodobnega klovna približala odraslemu občinstvu, in instrumentalni kvartet ŠKM banda, ki se je z eklektičnim post-jazzom v 20 letih delovanja uveljavil na slovenski glasbeni sceni.

V sredo bodo sledile Triciklova cirkuška ustvarjalnica z Rado Kikelj Drašler, predstava Strahovi, kjer bodo najstniki spregovorili o svojih strahovih, Amaterski mladinski oder Nova Gorica pa bo predstavil absurdno črno komedijo V našo skuto ne pojdejo, ki govori o skrajnem, ekstremističnem pogledu na migrante, na prišleke, na drugačne in drugačnost.

Naslednji dan bo na sporedu dokumentarni performans Bolj čudno od raja, ki govori o staranju, o skupnih in ločenih usodah, o ponovnem vzpostavljanju razrušenih odnosov in podrtih skupnosti, so zapisali organizatorji. Kasneje bo Damir Avdić s svojimi verzi obiskovalce soočil z vsemi pogubnimi aspekti sodobnega življenja, razkril eksistencialne zmote in razmišljal o strukturnih problemih sodobnega kapitalizma.

Petek bo prinesel Heroja 2.0 - predstavo vseh predstav, v kateri bodo nastopili praznina, luč in dva igralca - heroja. Nastopila bo tudi zasedba Žen, ki na igriv način obravnava in razbija stereotipe spola ter hkrati združuje zvočno in vizualno umetnost, sledil pa ji bo instrumentalni glasbeni projekt Shadow Universe, ki združuje post-rock z ambientalnimi prvinami ter vrhunsko vizualno izkušnjo.

Zadnji festivalski dan bo začela gledališka skupina Dejmo stisn't teater, ki je že tradicionalno uvrščena na program Cankarjade, sledil pa ji bo Miki Solus Jazz Trio. Za tem bo na odru Cankarjade prvič nastopil raper Klemen Klemen, opolnoči pa bo Cankarjado sklenil DJ LVN, ki se je v zadnjih letih uveljavil na slovenski klubski sceni.

Vsi koncerti in predstave so za obiskovalce festivala brezplačni, število mest pa je zaradi varnosti omejeno.

Cankarjada