STA, 17. 9. 2020

Z živim časopisom ponovno odprtje gledališča Royal Court

Londonsko gledališče Royal Court bo ob ponovnem odprtju vrat 12. novembra organiziralo "dinamične, politične in moteče" nastope, ki se ne bodo odvijali na odru, temveč pred stavbo gledališča. Tako imenovani živi časopis za čas pandemije covida-19 bo ustvaril kolektiv umetnikov in ga v živo uprizoril v šestih tedenskih izdajah.
:
:

Foto: Pixabay

Živi časopis si bo ob omejevanju socialnih stikov lahko ogledalo občinstvo pred gledališčem ali na spletu, piše britanski The Guardian. Vsaka izdaja se bo ponašala z naslovnico, nosilnimi članki in kolumnami, ki jih bodo ob sodelovanju z igralci, kostumografi, vodji predstave, tehniki ter koreografi ustvarili pisci. Prav tako bodo v sami stavbi prisotni zmenkarski članki, aktualna satira, stripi in športna rubrika.

Program živega časopisa se poklanja istoimenski iniciativi, ki je nastala v času velike depresije v 30-ih letih minulega stoletja v ZDA. Takrat je projekt Federal Theatre Project uporabil nezaposlene pisce, ki so ustvarili dela, povezana s perečimi problemi tistega časa. Eno izmed produkcij živega časopisa so prikazali v gledališčih povsod po ZDA.

Po besedah umetniške direktorice gledališča Royal Court Vicky Featherstone se je v času zaprtja spomnila na Federal Theatre Project, o katerem je slišala že kot najstnica: "Spomnila sem se, kako ključen je bil ne le za rešitev gledališke industrije po veliki depresiji ampak tudi za spodbujanje tistih, ki so bili prej vključeni v premajhnem številu."

Zato bo projekt živega časopisa pri Royal Court "dinamičen, političen in moteč" ter bo prikazal "zelo spremenjene in spreminjajoče se čase". Nastope načrtujejo tekom dneva med 11. uro dopoldan in 11. uro zvečer.

Royal Court je za odprtje gledališča in podporo njegove prihodnosti začel tudi akcijo zbiranja finančnih sredstev, s katero želijo zbrati 100.000 funtov (nekaj več kot 108.000 evrov), še piše The Guardian.

Royal Court