STA, 20. 11. 2012

Vrhovnik Smrekar nagrajen v Bratislavi za glasbo v radijski igri Brez

Mitja Vrhovnik Smrekar in z njim Radio Slovenija je na mednarodnem festivalu radijske igre za otroke in mladostnike prix ex aequo v Bratislavi osvojil nagrado za posebne umetniške dosežke za glasbo v radijski igri Brez, so sporočili z RTV Slovenija. Igra Brez je nastala v režiji Mateje Koležnik po istoimenski knjižni uspešnici Janje Vidmar.
:
:


Vrhovnik Smrekar je ustvaril nov, vzporedni svet, v katerem živijo mladi in iz katerega stopajo v realnost. Radijska igra se je tako uglasila z generacijo, ki ji je namenjena. Po mnenju mednarodne žirije pa prav glasba v predstavi utira izzivalni temi pot do poslušalca v najstniških letih.

Igro Brez so posneli v uredništvu igranega programa 3. programa Radia Slovenija - Ars. Igra v ospredje postavlja mladostnika Simija, ki se drogira in zato krade mobilne telefone. Iz zablode mu pomagata družina in šola. Ob Juretu Henigmanu, ki je prevzel vlogo Simija, igrajo še Maša Derganc kot Lejla, Blaž Šef kot Mrki, Bernarda Oman v vlogi mame, Janez Starina v vlogi očima, Milena Zupančič kot profesorica Leskovškova in Iva Zupančič kot stara ženica.

Med osrednjimi medijskimi festivali v evropskem in svetovnem merilu se prix ex aequo edini posveča izključno umetniški ustvarjalnosti za mlade. To je v zadnjih letih že četrta mednarodna nagrada za uredništvo igranega programa znotraj programa Ars.

Vrhovnik Smrekar velja za enega vodilnih slovenskih avtorjev filmske in gledališke scenske glasbe. Njegovo delo temelji na intelektualnem pristopu, ki podpira tako avtorja literarne predloge kot režiserja. Kot avtor glasbene opreme je sodeloval pri več kot 180 radijskih oddajah.

Prix Ex Aequo, Radio Slovenija, Mitja Vrhovnik Smrekar