STA, 28. 3. 2012

Vodilni o nadaljnjem delovanju Centra sodobnih plesnih umetnosti

Ukinitve Centra sodobnih plesnih umetnosti, o kateri se je govorilo v zadnjem času, ne bo. Tako je sklepati iz dokumenta Uravnoteženje javnih financ - izhodišče za pripravo rebalansa za leto 2012, objavljenem na vladni spletni strani.


Matjaž Farič, ki je bil do prejšnjega tedna v.d. direktorja Centra sodobnih plesnih umetnosti, je za današnjo izdajo časnika Delo povedal, da uradni sklep o ukinitvi centra do njega ni prišel. Informacijo o tej nameri je prebral v medijih in na podlagi tega prosil za sestanek z ministrom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turkom. Ta mu je z državnim sekretarjem Aleksandrom Zornom in generalno direktorico direktorata za kreativnost Barbaro Koželj Podlogar na srečanju pojasnil, zakaj bi bilo dobro, da se Center sodobnih plesnih umetnosti ukine, Farič pa je branil obstoj te institucije.

Farič je prejšnji teden tudi prosil za razrešitev in bil razrešen. Kot razloge za to po poročanju Dela navaja neimenovanje sveta zavoda, ker center ne sme zaposlovati, ker je zaradi sklepa vlade prepovedano sklepanje avtorskih pogodb, ker ni bilo poskrbljeno za podaljšanje najemne pogodbe za prostore, ki so bili delno obnovljeni s sredstvi zavoda, dokončanje prenove pa bi bilo v danih razmerah negospodarno in ker Farič po več kot mesecu dni ni dobil pogodbe za delo v.d. direktorja centra. Kot še piše Delo, je v teku tudi zbiranje podpisov proti njegovi ukinitvi.