STA, 25. 9. 2018

Vinko Möderndorfer roman Kit na plaži priredil za gledališki oder

Po mladinskem romanu Kit na plaži Vinka Möderndorferja, ki je lani prejel nagrado desetnica in bil izbran kot darilna knjiga za projekt spodbujanja bralne kulture Rastem s Knjigo, je v Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) v avtorjevi režiji nastala istoimenska dramska predstava. Na Šentjakobskem odru bo premierno uprizorjena danes ob 18. uri.
:
:
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

Kit na plaži skozi zgodbo osnovnošolke Nike opozarja na aktualno problematiko vključenosti in spregovori o (ne)naklonjenosti okolice do drugačnosti. Nika se poleg odraščanja, prve ljubezni, vključevanja v razred po selitvi iz Pariza spopada še z lastnim sprejemanjem mlajšega brata Igorja, ki ima Downov sindrom.

Ob prejemu desetnice, ki jo za najboljše otroško ali mladinsko delo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, je Möderndorfer dejal, da je roman napisal, ker je "čutil dolžnost mladim bralcem povedati, da smo vsi drugačni, da je na svetu šest milijard drugačnih ljudi. Da imamo pravico biti drugačni in da je drugačnost pravzaprav edino pravo bogastvo našega sveta". In dodal: "Nisem hotel napisati knjige o težavah fanta, ki ima Downov sindrom. On je tak, kakršen je in nima težav s svetom. Mi imamo težave z njim."

Kot so zapisali v LGL, je Kit na plaži igra, ki nam pove, da moramo kriterije o tem, kaj je normalno oz. kdo je normalen, na novo preizprašati. Samoumevne, vnaprejšnje, nepremišljene sodbe, ki nam jih podajata družba in oblast, ki smo jih ponotranjili in morda spremenili v predsodke, moramo postaviti na preizkušnjo. "V to samoumevno, vnaprejšnje in nepremišljeno pa si moramo znati vsaditi dvom, in to tako močno, da nam bo - in predvsem mladim gledalcem - pomagal presojati in (pre)živeti," so poudarili.

Predstava Kit na plaži, ki je primerna za otroke od 9. leta dalje, je po navedbah LGL tudi igra, ki nam pove, kako pomembno je pogledati na svet, na življenje okrog sebe, na soljudi, starše, učitelje, sošolce, prijatelje, družino, na samega sebe drugače, z drugačnimi očmi. Do neke mere je kritična do vloge družine, do njene sodobne podobe in do pomanjkanja povezanosti v njej.

Režiser in avtor priredbe je Vinko Möderndorfer, dramaturgijo podpisuje Blaž Lukan, scenografijo Branko Hojnik, kostumografijo Alan Hranitelj, za glasbo je poskrbel Mitja Vrhovnik Smrekar, svetlobo oblikuje Andrej Hajdinjak.

Igrajo Ana Hribar, Aja Kobe, Polonca Kores, Voranc Boh, Mario Dragojević k. g., Matevž Müller, Urška Hlebec, Jernej Kuntner, Blaž Pirman k. g., Rok Kunaver in Alenka Tetičkovič.