Valentina Šukljan, 20. 9. 2019

Valentina Šukljan bere sodobno slovensko dramo

Valentina Šukljan je vzgojiteljica predšolskih otrok. Dela v vrtcu, v šoli pa vodi gledališki krožek. Je ljubiteljska igralka in režiserka. Zelo rada je gledališka gledalka. S pomočjo SiGledalovega brskalnika je izbrala besedilo Blaznost igre Nebojše Pop-Tasića.

Foto: osebni arhiv

K branju me je pritegnil tekst, ki se sprehaja med sanjami, realnostjo, intimnim razmišljanjem in, na nek način, razgaljanjem.
Presenetili so me tok misli, jezik, berljivost in mnoge stičnosti in sličnosti z mojim načinom razmišljanja, ki ga sama zagotovo ne bi znala tako mojstrsko ubesediti.
Skorajda me navdaja hvaležnost, da sem se lahko seznanila z Blaznostjo igre, ob kateri sem se počutila zelo prezentno, vpleteno in hkrati radostno, čeprav je branje ponujalo mnoge podobe bridke realnosti.
Zagotovo si bom zapomnila:
"Videl sem Jezusa,
kako z eno samo štruco kruha
hrani na tisoče lačnih in govori:
Brat moj, nahraniti lačne, to znam.
Ne vem, kako naj nahranim site."
"Če bi toliko tekel v budnem stanju,
kolikor sem bežal v sanjah,
bi bil danes zmagovalec ljubljanskega maratona."
"A na žalost
smo mi ti zgodovinski bedaki
in bedaku je težko pojasniti,
da je neumen,
če je neumnost njegova
pamet."

Priporočam!

Povezava: Blaznost igre

Nebojša Pop-Tasić, Blaznost igre

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Mateja Kokol, 4. 10. 2019
Mateja Kokol bere sodobno slovensko dramo