Tamara Bračič Vidmar, Bunker, 18. 5. 2012

Vabilo k soustvarjanju festivalskega časopisa ARENA na Mladih levih 2012!

Pozdravljeni vsi, ki vas zanima sodobna umetnost in ki ste se željni preizkusiti v refleksiji in pisanju o predstavah sodobnega gledališča in plesa!
:
:

Arena je festivalski časopis Mednarodnega festivala Mladi levi, ki v Ljubljano vsako leto pripelje najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Zaznamuje ga zahteven umetniški profil sodobnega progresivnega gledališča, še posebno pa je znan po odkrivanju novih talentov. Festival je prepoznaven po svojem ustvarjalnem in živahnem vzdušju, radovedni publiki in družabnosti.

Areno ustvarjajo mladi pisci, ki imajo na festivalu možnost zgoščenega spremljanja in reflektiranja sodobne uprizoritvene umetnosti z vsega sveta ter lokalno kulturno vrenje v ljubljanski mestni četrti Tabor. Kot avtonomna publikacija v okviru festivala Arena beleži, najavlja in spremlja festival ter mu tako ponuja ogledalo in obenem poligon za nova razmišljanja.

Letos se bo od 23. avgusta do 2. septembra zgodil že 15. Mednarodni festival Mladi levi.
Program je že skoraj končan, med drugimi boste lahko videli:
 
Jolika Sudermann, Alma Söderberg: A talk (Nemčija, Švedska)
Camille Boitel: L’Immédiat (Francija)
Patrícia Portela, Christoph De Boeck: Hortus (Portugalska, Belgija)
Patrícia Portela: The Private Collection of Acácio Nobre (Portugalska)
Davis Freeman/Random Scream: Expanding Energy (Belgija)
Reverend Billy (ZDA)
She She Pop: Testament (Nemčija) (tbc)
De Utvalgte: The Art of Being Tamed (Norveška)
Pionir 10: koncert (Srbija)
Kyohei Sakaguchi: Mobile Window House, razstava (Japonska)
in mnoge druge.
 
Poleg predstav se bo na festivalu odvila tudi obilica ostalih dogodkov, med njimi dve okrogli mizi, obeležili bomo 15 let festivala Mladi levi, pripravljamo slavnostno otvoritev in prispevke mednarodnih umetnikov, ki so v preteklih letih Mlade leve pomembno zaznamovali na tak ali drugačen način.
 
Festival Mladi levi ponuja bogato križišče ustvarjalnosti, kvalitetnih umetniških prispevkov in razmislekov in zato nudi zanimiv kolaž tem za pisno refleksijo. Letos smo zasnovali tudi dodaten izobraževalni del, ki bo spremljal ustvarjanje časopisa Arena. K sodelovanju smo povabili štiri različne mentorje, ki bodo udeležencem vsak na svoj način skušali ponuditi oporne točke in morda razširiti znanje na različnih področjih, ki bi Arenovcem lahko prišla prav pri pisanju in refleksiji.
 
Mentorji, ki bodo z nami sodelovali, so:
Maja Megla – urednica Deloskopa v dnevnem časopisu Delo. Z uredniškim vodenjem ima vrsto let bogatih izkušenj, kot mentorica pa bo ponudila praktične in vsebinske nasvete pri urednikovanju in oblikovanju prispevkov.
Rok Vevar - gledališki in plesni kritik, ki bo imel delavnico o zgodovini sodobnega plesa posebej za skupino Arenovcev. V okviru delavnice bo predstavil pomembne prelomnice, ki so oblikovale razvoj te umetniške zvrsti, njegovo znanje pa sega tudi širše, na področje drugih umetniških zvrsti, zato lahko delavnico udeleženci oblikujejo tudi glede na svoja zanimanja.
Amelija Kraigher - gledališka kritičarka, sodeluje pa tudi kot selektorica mnogih pomembnejših uprizoritvenih festivalov (Teden slovenske drame, Sodobno plesna platforma Gibanica, Kulturni bazar idr.). Kot mentorica bo Arenovcem skušala predstaviti pomembne točke pri gledanju in razumevanju umetniških del.
Res Bosshart - prihaja iz Švice, je dramaturg, nekdanji umetniški vodja festivala Zurich Teater Spektakel, ustanovitelj mednarodne mreže Junge Hunde (iz katere je izšel tudi festival Mladi levi), direktor kulturnega centra in festivala Kampnagel, trenutno pa vodja Master degree of Theater Studies at the Department of Performing Arts and Film na Univerzi v Zurichu. Za Arenovce bo vodil delavnico o dramaturgiji sodobnih gledaliških predstav in o možnih načinih reflektiranja uprizoritvenih umetnosti.
 
Če vas sodelovanje pri ustvarjanju festivalskega časopisa Arena zanima, vas prosim, da nam to do 25. maja sporočite na tamara.bracic.vidmar@bunker.si ali po telefonu 041 885 380.
Veseli bomo vašega odziva!

Arena, Mladi levi