CD, 12. 4. 2016

Vabilo Cankarjevega doma k sodelovanju pri koprodukcijah uprizoritvenih umetnosti

Nevladne organizacije, društva in zasebne ali javne zavode in festivale vabimo k sodelovanju v okviru uprizoritvenega programa Cankarjevega doma v letu 2017.
:
:

Foto: Nebojša Tejić/STA

DO KDAJ?
Prijave je potrebno oddati najkasneje do 13. maja 2016 po elektronski pošti. Odgovore o naši odločitvi vam bomo posredovali do 15. junija 2016.

Z vabilom spodbujamo:

  • umetniške dogodke na področju uprizoritvene umetnosti, ki vključuje različne oblike, prakse in izraze gledališke ustvarjalnosti – (raziskovalne) gledališke predstave, sodobni ples, fizično gledališče itd.;
  • intermedijske umetnosti in druge sodobne umetniške prakse, ki v izrazu novih možnosti segajo preko meja etabliranih umetnostnih zvrsti, pri čemer se kreativno in v polemičnem družbenem kontekstu navezujejo na uporabo novih tehnologij, novih medijev, segajo pa tudi na presečišče znanosti in umetnosti. To so lahko instalacije, performansi, intervencije v javnem prostoru z umetniškim sporočilom in angažmajem itd.;
  • sodelovanja z različnimi festivali s področja uprizoritvenih umetnosti.

Vabilo vključuje projekte za odraslo občinstvo, a tudi projekte za otroke in mladino. Tematika predstav ni določena, zato k sodelovanju vabimo ustvarjalce, ki se bodo soočali z najrazličnejšimi temami. Kljub temu pa bomo prednostno vzeli pod drobnogled projekte, ki se bodo vsebinsko povezovali z naslednjima temama:

a) Od januarja do aprila 2017 bo program Cankarjevega doma posvečen tudi Levu Nikolajeviču Tolstoju. Pri projektih za otroke in mladino za izhodišče priporočamo povesti ali pripovedi L. N. Tolstoja. V navedenem časovnem obdobju nas zanimajo tudi projekti, pri katerih ne gre za inscenacije pisateljevih del, temveč za umetniško soočanje z motivi, ki jih je pisatelj izražal v vrsti  pripovednih, dramskih, a tudi esejističnih delih.

b) Od septembra do decembra 2017 pa nas zanima področje »umetnosti, znanosti in tehnologije«. Zanimajo nas umetniški projekti, ki se dotikajo te teme (odkritelji, predvsem ženske znanstvenice, nova odkritja v historičnem in sodobnem smislu itd.) ali pa sta znanost in tehnologija močno v ospredju kot medij odrskega izraza (inovativni pristopi k odrski umetnosti). 7. novembra 2017 bo minilo 150 let od rojstva nobelovke Marie Skłodowske Curie.

Zanimajo nas projekti za odrasle, mladino in otroke, ki so primerni za naslednje dvorane Cankarjevega doma:
a.) Dvorana Duše Počkaj, Štihova dvorana in Linhartova dvorana (predvsem projekti, povezani z omenjenima temama ali s poljubnimi temami).
b.) Klub Cankarjevega doma (Tematsko raznovrstni odrski projekti, od gledaliških do glasbeno-gledaliških, ki pa so primerni za klubski ambient. V poštev pridejo tudi »pogovorne predstave« oz. talk-showi.)

Vabilo k sodelovanju ne vključuje debitantov, se pravi, da morata imeti producent in avtor za seboj vsaj eno javno uprizorjeno in s strani strokovne javnosti recenzirano delo.

Producent mora biti pravni subjekt, registriran za omenjeno dejavnost, medtem ko se Cankarjev dom v produkcijo predstave vključuje kot koproducent.

Producent predstave, ki zastopa umetnico ali umetnika, sam zagotavlja vsa potrebna finančna sredstva za realizacijo predstave (avtorske honorarje, umetniške in morebitne lastne tehnične ekipe za vaje in ponovitve predstav, finančna sredstva za izdelavo scene, kostumov, glasbe, rekvizitov, video materiala, promocijo, plačilo avtorskih pravic itd.) in se v tem smislu prijavlja na ustrezne razpise (MIK, lokalne skupnosti ipd.).

Povezava: Več informacij in vabilo (DOC)

CD