STA, 26. 5. 2023

V Trbovljah začetek dvodnevnega festivala za mlade Svoboda

V Trbovljah se danes začenja dvodnevni festival Svoboda, ki je namenjen zlasti mlajšemu občinstvu. Namen festivala, za katerega so organizatorji pridobili sredstva EU programa Erasmus+, je postaviti mlade v središče dogajanja kulturno kreativnega ustvarjanja ter s tem spodbuditi razvoj lokalnega okolja. Festival združuje različne vrste umetnosti.
:
:

Foto: Pixabay

Festival Svoboda pripravljajo Zavod Aspira, Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, Zavod Peglezn in društvo Trbovlje novomedijsko mesto. Evropska sredstva so prejeli za izvedbo projekta Kreativni preboj Trbovelj, katerega del je tudi festival.

Na festivalu povezujejo različna društva in ustvarjalne posameznike, kar je bila tudi pobuda na posvetu - t.i. mladinskem dialogu - mladih z deležniki kulturno-kreativnega področja in odločevalci v občini, ki je potekal marca.

Na festivalu se bodo predstavila različna društva pa tudi posamezniki, ki so se odzvali na poziv organizatorjev.

Današnje dogajanje bo potekalo v znamenju odprtja prenovljenih prostorov - nekdanjih pevskih sob - v domu Svobode, ki bodo v prihodnje vsaj enkrat tedensko javno odprti za vse, ki bi želeli v njih ustvarjati. Večer pa bodo popestrili različni ustvarjalci na odru pogumnih talentov ter klasični kino "na traku", ki se ga nekateri še spominjajo iz doma Svobode.

Sobotno dopoldne bo namenjeno otroškima predstavama Zverinice iz Rezije in Hop v pravljico ter gledališkim delavnicam za otroke. Popoldne pa bodo potekala srečanja, namenjenih različnih skupinam, od zasavskih pesnikov, do ljubiteljev knjig. Na voljo bo tudi več delavnic, od robotike do ustvarjanja kolažev ali grafitov.

Popoldne bodo odprli razstavo Luke Ivezića, večer pa se bo sklenil s filmskimi projekcijami ter koncertnim večerom mladih ustvarjalcev.

Po besedah koordinatorke festivale Vesne Lenić Kreže so si želeli festivalski program oblikovati s pojmi, kot so pogum, drznost, moč, ogenj. "Želeli smo si preboja kreativnosti z izbruhom ustvarjalne energije, ki bi pobarvala naše ulice vsaj za dva dneva".

Trbovlje novomedijsko mesto, Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, Zavod Peglezn, Festival Svoboda, Zavod Aspira, Kreativni preboj Trbovelj