STA, 7. 6. 2016

V Stari mestni elektrarni premiera predstave Interpretacija sanj Alexandra McQueera

V Stari mestni elektrarni bo nocoj premiera drame Sandija Jesenika Interpretacija sanj Alexandra McQueera v režiji Stevana Bodrože. Jesenik, tudi asistent režiserja, je drami z metaforo gradu odprl teme borbe človeka, iskanja spolne identitete, samozavesti in volje do življenja ter razmišljal o tem, kako pekel na tem svetu spremeniti v raj.
:
:

Foto: Jakob Jurkošek

Jesenik je študent magistrskega študija dramaturgije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). V drami Interpretacija sanj Alexandra McQueera se protagonist Jaz sooča z vsakodnevnim življenjem in destrukcijo, v katero ga sili družba. Njegov glavni cilj je najti pot na grad, so sporočili iz zavoda Bunker.

V predstavi igrajo Alida Bevk, Anja Drnovšek, Matevž Biber, Rok Kravanja in Viktor Meglič. Kostumografijo je zasnoval Andrej Vrhovnik, scenografijo pa Sanja Gergorić in Tina Bonča. Glasbo je izbral Bodroža, kot skladatelj in aranžer pa je pri predstavi sodeloval Matija Krečič. Ponovitvi bosta na sporedu v sredo in četrtek.

Projekt, koprodukcija Bunkerja, Društva Parada ponosa, ŠKUC gledališča in KUD Pozitiv, je del Festivala Parada ponosa 2016. Skoraj dvotedenski festival se je začel v ponedeljek in se bo zaključil 18. junija s tradicionalno parado po središču mesta.

Letošnje festivalsko geslo se glasi Mi nismo nič od tega. Geslo sporoča, da se danes dopušča le kriterijske vezi med ljudmi, kar pomeni, da je treba biti primerne narodnosti, rase, jezika, kulture, lokalnosti, seksualnih navad in tudi spola. Trenutno družbeno dogajanje gre po opažanjih organizatorjev festivala v strašljivo radikalizacijo, vzpostavljajo se sovražna mnenja, za katera so tudi sami menili, da smo z njimi že opravili.

V program Festivala Parada ponosa so vključeni številni kulturni dogodki. V Ljubljano prihajata britanska umetnica Sadie Lee ter newyorški režiser in aktivist Jim Hubbard. Delo Leejeve bo predstavljeno na razstavi v Mestni hiši, Hubbard pa bo ob letošnji 35. obletnici prve omembe aidsa v medijih spregovoril o tej bolezni. Prikazali bodo tudi več njegovih filmov.

Med drugim sta poleg ponedeljkove projekcije filma Eisenstein in Guanajuato v režiji Petra Greenawayja in današnje razstave napovedana tudi odprtje razstave aktivističnih plakatov ter projekcija kratkometražnega dokumentarca o enajstih romskih dekletih Ja hoću da imam izbor, ki ji bo sledil pogovor z Vero Kurtić, izvršno koordinatorko organizacije Ženski prostor.