STA, 24. 10. 2021

V SSG Trst premiera senzorialne predstave Dišeče skrivnosti

V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) Trst bo drevi premiera predstave s senzorialnimi elementi Dišeče skrivnosti - sprehod po zgodovini vonjav, nastale v sodelovanju z Zavodom Senzorium in z AGRFT. Scenarij, scenografijo, oblikovanje luči, videa in vonjav podpisuje strokovnjakinja na tem področju, režiserka Barbara Pia Jenič.
:
:
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia

Ob ogledu predstave Dišeče skrivnosti - sprehod po zgodovini vonjav se bo občinstvo lahko vživelo v umetniški sprehod s pomočjo vseh čutov, med katerimi so tudi vonjave, ki pričarajo ozračje posameznih zgodovinskih dob. Za razliko od klasičnih senzorialnih predstav bo nova koprodukcija interaktivna le do mere, kolikor bo prinašala vonjave na oder in med občinstvo, napovedujejo v gledališču.

Vsestranska ustvarjalka in režiserka Barbara Pia Jenič je ob predstavi zapisala: "S parfumom poveš, kdo si, kakšen je neviden del tebe, kakšne so tvoje misli, nameni, motivacije... Je kot tiha melodija, ki mehko šepeta v uho poslušalca."

Dišeče ozračje bo sooblikovalo prostor s scenografijo in kostumi Alana Hranitelja. Dramska pripoved nagovarja tako več čutov, saj, kot je zapisala dramaturška svetovalka Ana Obreza, neposredna uporaba za vsako obdobje značilnih vonjav briše ločnico med odrom in avditorijem; igralci in gledalci dihajo isti vonjavi zrak, uživajo isti duh, se potapljajo v isti dišavni bazen.

Glavna lika sta Tom in Violeta, ki se spoznavata in približujeta z brskanjem po spletni enciklopediji, preko katere prehodita zgodovino dišav in razvoja izdelave parfumov. Dokumentarno zasnovani prizori iz zgodovine se materializirajo v "povečani čutni razsežnosti" in spregovorijo o znanih likih - od Kleopatre in Nerona do Napoleona in Ludvika XIV, kot tudi o obredni ali komunikativni vlogi parfumov.

Gledalce bodo v posebno gledališko doživetje pospremili igralci Nebojša Rako, Tina Gunzek, Nikla Petruška Panizon, Maja Blagovič in Franko Korošec. Dramsko pripoved dopolnjujejo zvoki in glasba Petra Penka, koreografija Branka Potočana in video, še napovedujejo v gledališču.

Ponovitve z italijanskimi nadnapisi opremljene predstave bodo v tržaškem gledališču na sporedu do 7. novembra, 8. novembra pa bo z abonmajsko ponovitvijo gostovala v Gorici.

Predstava Dišeče skrivnosti sklepa sklop abonmajskih produkcij SSG Trst v sezoni 2020/2021.

Barbara Pia Jenič, SSG Trst, Dišeče skrivnosti

Povezani dogodki