STA, 3. 1. 2011

V SSG Trst premiera Kažin ali Karabinjerjeva Katra

V Slovenskem stalnem gledališču Trst so v zadnji noči v letu 2010 premierno uprizorili tragikomedijo Vlaha Stullija Kažin ali Karabinjerjeva Katra v režiji Vita Tauferja. Praznovanje se je nadaljevalo v foyerju ob glasbi benda Roberta Vatovca.
:
:


Zgodba predstave sledi staršem, ki živijo v bedi ter se s poroko poskušajo rešiti vsaj ene hčere. Opis družinskih odnosov in prizadevanja za odrešilno svatbo poteka v realističnem jeziku, ki edini lahko odslikava pristno izražanje in način, kako se ljudje na dnu družbe postavljajo v stik s svetom, ki jih obdaja. Realizem v opisovanju osnovnih nagonov izraža sprejemanje življenja, včasih tudi z grenko zavestjo, da človek umira vsak dan, so zapisali v gledališču.

V dubrovniško-kraško vzdušje tragikomedije so se vživeli Nikla Petruška Panizon v vlogi protagonistke Katre, Vladimir Jurc kot njen mož, karabinjer Luca, Lara Komar in Mairim Cheber v alternaciji v vlogi hčere Mare.

Vse druge vloge sina Luke, Betine, Advokata, Ciana in Tikvulina sta odigrala Primož Forte in Luka Cimprič. Mlajša hči Paola pa je članica Studia Art Vanja Korenč. Sceno je podpisal Peter Furlan, kostume Barbara Stupica, glasbo Mitja Vrhovnik Smrekar, oblikovanje luči je delo Rafaela Cavarre.

Za kraško-tržaško različico hrvaške dramske uspešnice je poskrbel Danijel Malalan.