STA, 6. 5. 2016

V spomladanski zimski ujmi poškodovano letno gledališče Križanke to poletje brez strehe

Zimska ujma, ki je zadnjo aprilsko sredo zajela Slovenijo, je poškodovala streho letnega gledališča v Križankah. Kot je povedal Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana, ki upravlja Križanke, škoda še ni znana. Ker pa se dogajanje v Križankah začne čez tri tedne, bodo usposobili oder, ki bo v celoti pokrit, avditorij bo odkrit.

Križanke / Foto: Ljuba Brank, via Wikimedia Commons

"Napovedanih je bilo od deset do štirinajst stopinj, kar streha normalno prenese," je dejal Brlek. Ko se je ohladilo in začelo snežiti, so začeli predpriprave na zapiranje strehe, vendar jih je sneg, ki je padal izjemno hitro, prehitel. Zapadlo ga je toliko, da so morali ljudi umakniti, saj je postalo nevarno.

Sneg je platno pretrgal na dveh koncih, ob stebrih pred odrom, poleg tega se je pod njegovo težo porušil eden od stebrov. Ko se je naslednji dan sneg začel topiti, sta se na strehi, ki je bila posedena, naredila dva ogromna bazena, zato so poklicali gasilce, da so streho prerezali in spustili vodo, sicer bi bila lahko škoda še veliko večja.

Višina škode po Brlekovih besedah še ni znana, znano pa je, koliko je stala obnova strehe leta 2009, in sicer okoli 550.000 evrov. Kot je še povedal, so tudi že dobili analizo, kako se lahko lotijo pospravljanja strehe, poleg tega že zbirajo ponudbe za njeno spravilo, sledil bo razpis za njeno adaptacijo.

Kot je še povedal, bodo usposobili oder, kot ga imajo na Kongresnem trgu, kadar imajo tam svoje prireditve. Oder bo v celoti opremljen in pokrit, ne bo pa pokrit avditorij. Vse prireditve, ki so ozvočene, bodo načrtovane in izvedene v Križankah, akustične koncerte so preselili v Cankarjev dom in Slovensko filharmonijo, saj je brez strehe nad avditorijem akustika veliko slabša.

Vmes bodo izvajali vse postopke, da bi po poznojulijskem in avgustovskem premoru - do 20. avgusta ni načrtovane nobene prireditve -, že montirali novo streho. Kot je dejal Brlek, računajo, da bo za montažo potrebnih 30 do 40 dni.

Ljubljana Festival bodo izvedli, kot je načrtovan, najemniki pa imajo možnost, da svoje prireditve izvedejo brez pokritega avditorija. V tem primeru jim bodo priznali popust, ali pa lahko pogodbo odpovejo brez penalov.