STA, 18. 10. 2011

V Špas teatru Avdić in Valič s stand up komedijo Udar po moško!

V Špas teatru je bila v petek zvečer ob 20. uri premiera avtorskega projekta Vida Valiča in Denisa Avdića z naslovom Udar po moško!. Komedija po Avdićevih besedah prinaša "smeh na 30 sekund". Komedijanta sta v dveh urah na smešen način spregovorila o različnih tematikah, se dotaknila dogajanja po svetu in doma ter predstavila svoj pogled na moško-ženske odnose.

Predstava nima določene zgodbe oziroma rdeče niti, saj je Avdićev in Valičev cilj ob različnih tematikah "do solz" nasmejati občinstvo. Veliko elementov je tudi avtobiografskih. Avdić, kot je dejal, denimo spregovori o tem, kje se je rodil, pove, da je prvih deset let preživel v Bosni in Hercegovini, opiše dogajanje, ko se je preselil v Slovenijo, delo na policiji, pozneje na radiu. "Vse je res," poudarja in dodaja: "Če ne, pa povem: Jaz si to tako predstavljam."

Po Avdićevih besedah avtorski projekt predstavlja najvišjo možno obliko stand up komedije. Z Valičem si želita stand up komedijo, ki se po Avdićevih besedah v Sloveniji razvija približno tri leta, pripeljati tudi v gledališča. Ta tip komedije se v Sloveniji še ni povsem prijel, vsaj ne v obliki, "da bi nek komik z enournim programom nasmejal razprodano dvorano 500 ljudi", je še dejal Avdić, ki strogo loči med pripovedovanjem šal in enourno monokomedijo, kar naj bi stand up komedija po njegovem bila.

V Špas teatru sta komika občinstvu med drugim zaupala, "kakšne izgovore imajo moški, ki so slabi v postelji, kaj delajo policaji med službo in jih davkoplačevalci še plačujejo za to, kakšne težave imajo ljudje z velikimi nosovi in kakšni so slovenski politiki v postelji".

Vid Valič (1982) je med drugim vodil resničnostni šov Slovenija ima talent, Denis Avdić (1982) pa je radijski voditelj na Radiu 1.