STA, 14. 1. 2016

V Španskih borcih premieri v sklopu večera Madžarski novi val

V Španskih borcih bosta nocoj ob 20. uri v sklopu večera Madžarski novi val premierno uprizorjeni dve plesni predstavi. Utopijazdaj (v iskanju lepega življenja) je miniaturka plesalca Benceja Mezeija, ki črpa iz vprašanja, v čem in kako iskati lepoto, predstava Selfy Gyule Cserepesa pa predstavlja nenehno potovanje med zunaj in znotraj.

Utopijazdaj / Foto: Barbara Kanc

Večer Madžarski novi val prinaša premiero vznemirljivih plesnih solov dveh mladih, prodornih ustvarjalcev madžarskega porekla, napovedujejo v Španskih borcih.

Miniaturka Utopijazdaj (v iskanju lepega življenja) je prvo avtorsko delo Mezeija. Predstava črpa iz začetnega vprašanja o lepoti: v čem in kako jo iskati? Mezei išče skozi početje, vedno v odnosu do nečesa - do telesa, predmeta, glasbe in prostora. Gradi in ruši. Vedno znova se napoti proti doseganju ultimativnega cilja in poskuša ustvariti nekaj, kar bi za trenutek obstalo. To končno pa se ves čas izmika, pada, se transformira v nekaj drugega, nepričakovanega. Mezei bo plesal na Madžarsko rapsodijo št. 4 (za orkester) Franza Liszta.

Mezei je bil rojen v srbski Bački Topoli, a je odraščal na Madžarskem. Študiral je na Madžarski akademiji za ples. Po diplomi je sodeloval z več koreografi na Madžarskem in v tujini ter z improvizacijskim plesnim gledališčem Willany Leo iz Budimpešte. Maja 2012 je postal član EnKnapGroup.

Plesalec, performer in koreograf Cserepes je ob predstavi Selfy zapisal: "Ko pogledaš v moje oči, v njih vidiš odsev samega sebe." Predstava predstavlja umetniški prostor, ustvarjen z namenom samorefleksije. "Selfy je nenehno potovanje med zunaj in znotraj, med notranjim univerzumom in zunanjim svetom - resničnostjo.

Cilj Cserepesovega nenehnega skakanja "je postati tako vitek, tako transparenten, da njegova identiteta lahko izhlapi, s čimer gledalcu omogoči, da v njem vidi odsev samega sebe", piše v najavi premiere. Avtor glasbe v predstavi je Laszlo Madi.

Cserepes je doma iz Bečeja v Vojvodini. Študiral je na Visoki šoli za ljudsko umetnost v Fotu na Madžarskem in na Šoli za sodobni ples v Budimpešti. Profesionalno je začel plesati leta 2007 v Srednjeevropskem plesnem gledališču v Budimpešti. Leta 2008 se je pridružil plesnemu ansamblu EnKnapGroup, od leta 2013 je sodeloval pri več projektih s plesno skupino Jozsefa Trefelija iz Ženeve. Podpisuje avtorska dela Revive the castle, New Age Gypsies in The Bridge.

Ponovitev solov bo v petek ob 20. uri.